Co Polacy lubią chrupać?

Słone przekąski, tj. paluszki, precle, orzeszki, chipsy i chrupki obok jogurtów, deserów mlecznych oraz ciastek paczkowanych są najchętniej spożywanymi przekąskami w Polsce.

Lubimy chrupać m.in. paluszki i precle
Lubimy chrupać m.in. paluszki i precleArchiwum

i przyjemnym, do zjedzenia pomiędzy posiłkami oraz z czymś, czego nie trzeba spożywać tradycyjnie przy stole, ale tam gdzie dopadnie nas głód lub ochota.

Polscy konsumenci spośród słonych przekąsek najczęściej spożywają: słone paluszki i precelki (54% Polaków w wieku 10-55 lat), następnie chipsy (42%) i chrupki (35%), a także orzeszki (33%).

Słone przekąski spożywamy głównie za względu na ich charakterystyczny słony smak, natomiast spośród dostępnej różnorodności smaków chipsów i chrupek najczęściej sięgamy po: chipsy paprykowe, cebulowe oraz bekonowe.

Słone przekąski najczęściej spożywamy w domu (67%) - indywidualnie, w towarzystwie znajomych lub

z rodziną. Jeśli spożywamy je poza domem to najczęściej w pracy lub w szkole, na ulicy w drodze do pracy lub szkoły lub będąc z wizytą u znajomych.

Z badania TNS OBOP wynika ponadto, że czynnościami najczęściej towarzyszącymi spożywaniu słonych przekąsek jest oglądanie telewizji, a także spotkania towarzyskie i rodzinne. Chrupanie towarzyszy nam również w trakcie odpoczynku i czytania oraz w pracy zawodowej i podczas uczenia się.

Najczęściej wymieniane powody, dla których Polacy sięgają po słone przekąski, to: uczucie głodu, chęć sprawienia sobie przyjemności i przegryzienia czegoś między posiłkami oraz rozładowanie napięcia

w sytuacjach stresowych (np. podczas nauki, jazdy samochodem lub w trakcie rzucania palenia).

Zwolennicy słonego chrupania najczęściej kupują te produkty w dużych sklepach spożywczych, super - i hipermarketach, kioskach, na stacjach benzynowych, w pubach, kawiarniach, kinie oraz szkole.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas