Dlaczego ciąża sprzyja pojawieniu się cukrzycy?
Kiedy we krwi znajduje się zbyt dużo cukru (czyli glukozy pochodzącej ze strawionego pokarmu), trzustka zaczyna wydzielać insulinę - hormon, który obniża poziom cukru.
W czasie ciąży, gdy organizm przyszłej mamy doznaje dużych zmian hormonalnych, może dojść do zaburzeń zarówno w wydzielaniu, jak i oddziaływaniu insuliny. Niektóre hormony ciążowe (progesteron, estrogeny, laktogen łożyskowy i kortyzol) działają bowiem przeciwnie do insuliny, czyli podwyższają poziom cukru we krwi. W konsekwencji może to doprowadzić do cukrzycy. Najczęściej w takiej sytuacji wystarczy, gdy przyszła mama przejdzie na odpowiednią dietę (ograniczy spożycie cukrów), czasem jednak potrzebne są zastrzyki z insuliny. Jest to oczywiście kłopotliwe i niezbyt przyjemne, ale niezbędne: zbyt wysoki poziom glukozy we krwi jest bowiem niebezpieczny nie tylko dla przyszłej mamy, ale również dla jej dziecka lub dzieci. Na szczęście, po porodzie cukrzyca zwykle ustępuje samoistnie.