Składniki: - 500 g mąki, - opakowanie suszonych drożdży, - 0, 25 l mleka, - 75 g masła, - łyżeczka cukru, - pół łyżeczki soli, - olej, - mąka do podsypywania, - tłuszcz do blachy, - 2 żółtka Przygotowanie: Do miski włożyć mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzać i dodać do niego masło, a następnie, razem z cukrem i solą, dodać do mąki. Wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto rozwałkować na kwadrat 24x 24 cm. Resztę ciasta odłożyć. Wyciąć 24 pasy. Pasy zaplatać przekładając co drugi na wierzchu i pod spodem. Żaroodporną miseczkę o średnicy ok. 15 cm, posmarować od zewnątrz olejem, ułożyć na blasze dnem do góry, nałożyć wyplecione ciasto, lekko docisnąć i obciąć nadmiar ciasta. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w nagrzanym do 225 st. C piekarniku przez ok. 40-45 minut. Po 20 minutach przykryć, aby koszyczek nie zrumienił się nadmiernie. Pozostałe ciasto wyrobić i uformować długi na 40 cm i szeroki na 8 m pas. Rozciąć na 3 pasy i zapleść w warkocz. Na natłuszczonej basze uformować w pierścień, którego końce dobrze połączyć. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 20 minut w takiej samej temperaturze. Upieczony kosz zdjąć z miski i połączyć z pierścieniem za pomocą wykałaczek. Czas przygotowania: 150 minut