Dzień ryby 2021: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku na święta Bożego Narodzenia?

W Wigilię wszystkie ryby ustępują pierwszeństwa karpiowi i trudno się temu dziwić, bo któż z nas wyobraża sobie jego nieobecność na świątecznym stole? Jednak istnieją i inne potrawy, które - choć odgrywają drugoplanową rolę - często goszczą na wieczerzy. W dzień ryby, który przypada 20 grudnia przypominamy o rybie po grecku - panierowanych, smażonych filetach ukrytych pod warzywną pierzynką. Niestety, aby nie zaburzyć harmonii smaków, nie każdy gatunek mięsa się do tego nadaje. Zatem, jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku na święta Bożego Narodzenia? Podpowiadamy!

Ryba po grecku z Grecją ma mało wspólnego, ale i tak gości często na naszych stołach
Ryba po grecku z Grecją ma mało wspólnego, ale i tak gości często na naszych stołach123RF/PICSEL

Czym jest ryba po grecku?

Ryba po grecku - wbrew nazwie - mało związana jest z Grecją, ale często gości na polskich świątecznych stołach. Dlaczego znalazła wielu adoratorów? Ponieważ ryba po grecku to panierowany i obsmażono na złoto filet z dodatkiem podsmażonych warzyw: marchwi, pietruszki, selera oraz cebuli, z dodatkiem przypraw i przecieru pomidorowego. Całość jest łączona tak, aby ryba z każdej strony była otoczona warzywami, a na koniec zapieczona przez kilkanaście minut w piekarniku. Ryba po grecku może być podawana na dwa sposoby: albo na ciepło, albo na zimno.

Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku?

Okazuje się, że nie każda ryba nadaje się do ryby po grecku. Dlaczego? W tej wigilijnej potrawie najlepiej sprawdzą się filety o białym mięsie. To właśnie one charakteryzują się mniejszą ilością tłuszczu, co lepiej komponuje w duszonych warzywach. Zatem, które z nich warto kupić przed świętami? Najlepsza będzie miruna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w jej zastępstwie wybrać dorsza, morszczuka lub mintaja. Ale też nie każda ryba, która charakteryzuje się białym mięsem, będzie odpowiednia. Nie zaleca się - oczywiście - pangi, a także ryby maślanej.

W opinii wielu osób, ryb chudych, czyli o białym mięsie, nie powinno się smażyć, ponieważ szybko się przesuszają i są niesmaczne. Wyjątkiem jest właśnie ryba po grecku: nawet, gdy ryba jest przesmażona, to pod wpływem pierzynki z warzyw nabierze soczystości. 

Ryba po grecku? Tych błędów unikaj!

Idealna ryba po grecku? Sięgnij po mirunę albo po dorsza
Idealna ryba po grecku? Sięgnij po mirunę albo po dorsza123RF/PICSEL

W dniu ryby warto dowiedzieć się co nieco więcej o tej potrawie. Bo, choć jej przygotowanie do najtrudniejszych nie należy, niektórzy popełniają błędy, które znacząco psują całe danie. Czego się powinniśmy wystrzegać? Przede wszystkim ryba po grecku powinna zawierać smażone i panierowane (choć ten etap można pominąć) filety, z których łatwiej pozbyć się ości. Powinno unikać się dzwonków, ponieważ to właśnie w nich najwięcej znajduje się niejadalnych części.

Niestety, zimą trudniej o świeże gatunki chudych ryb, więc często posiłkujemy się mrożonymi. Nie jest to najgorsze rozwiązanie, ale warto pamiętać o kilku szczegółach. Filety do ryby po grecku muszą być dobrze rozmrożone i z tym zabiegiem nie zaleca się spieszyć, aby nam się nie rozpadły. Kiedy już części filetów odtają, dobrze jest je osuszyć na ręczniku papierowym, a dopiero przyprawić w soli i pieprzu, oprószyć mąką (opcjonalnie jeszcze w jajku i bułce tartej) i usmażyć z obu stron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas