Emilia Romania - zakochaj się we Włoszech!
Jeśli raz wybierzesz się do Włoch, prawdopodobnie szybko tam wrócisz. Kraj pełen słońca, pięknej architektury i wybornego jedzenia zachwyca, wzrusza, zaskakuje. Nic dziwnego, że co roku jak magnes przyciąga turystów z całego świata. Mówi się, że niektóre miejsca „kradną” serca już od pierwszego wejrzenia – i do takich z całą pewnością należy Emilia Romania.
Emilia Romania to region północnych Włoch - największy w całej Italii. Obszar jest bardzo zróżnicowany - obejmuje górskie szczyty Apeninów oraz wybrzeże Morza Adriatyckiego. Co roku przybywa tam ponad 7 mln turystów, z czego prawie 25 proc. stanowią goście zagraniczni.
To miejsce nie tylko dla smakoszy - choć ci będą czuli się tu jak w raju. Również miłośnicy zabytków, zieleni, sportu, zdrowego stylu życia, a nawet motoryzacji będą zachwyceni.
Emilia Romania jest jednym z najbardziej żyznych terenów we Włoszech. Dominują równiny wchodzące w skład Niziny Padańskiej, od północy otoczone lasami, a od południa górami Toskanii. To stąd pochodzą najlepsze makarony, produkty mleczne, doskonałe mięsa, zioła oraz wina. Aby dobrze poznać tę część Półwyspu Apenińskiego, warto wiedzieć, do jakich miejsc się wybrać i czego skosztować, by poczuć jego wyjątkowy klimat.
Kulinarne bogactwo
Mówi się, że każdy region Włoch słynie z innej kuchni. Wszak poszczególne części Półwyspu Apenińskiego i przylegające do niego wyspy wykształciły różne tradycje kulinarne. Emilia Romania jest największym włoskim skarbem gastronomicznym. Zastanawiasz się, dlaczego? Otóż, region ten oferuje prawdziwy ser, dobrej jakości mięso, ręcznie wyrabiany makaron, rewelacyjne wino i inne produkty reprezentujące włoską tradycję kulinarną. Wszyscy, którzy tu przybywają, mogą wybrać się w podróż Via Emilia, aby spróbować różnorodnych przysmaków i odwiedzić wiele malowniczych miejsc.
Honorowe miejsce w kuchni Emilii Romani zajmują makarony. Włoskie kucharki cierpliwie wałkują ciasto z jajek i mąki, tworząc następnie tagliatelle, farfalle, tortellini czy garnanelli. Popularnym dodatkiem w tym rejonie jest mięsny sos boloński. Co dziwne, w żadnej bolońskiej restauracji nie dostaniemy go w towarzystwie makaronu typu spaghetti. Burmistrz Bolonii Virginio Merola "walczy" z tą potrawą, twierdząc, że nie ma takiego dania we włoskiej tradycji kulinarnej. To ciekawe, że popularne spaghetti alla bolognese, serwowane w restauracjach na całym świecie jako symbol Italii, w ogóle nie istnieje...
Emilia Romania to prawdziwa i autentyczna "food valley", która swoje specjalności kulinarne stawia na pierwszym planie. Każde miasto w tym rejonie ma swoją wyjątkową, wysokiej jakości żywność - gdziekolwiek się nie zatrzymacie, po prostu dobrze zjecie. Tagliatelle al ragu w Bolonii, pyszną piadinę w Rimini, a w Dozzie będziecie mogli wziąć udział w degustacji 800 rodzajów regionalnych win w tamtejszej winiarni. Brzmi zachęcająco? To jedynie namiastka tego, co czeka wasze podniebienia podczas odkrywania Emilii Romani.
Aktywny wypoczynek
Podczas wakacji poza jedzeniem niezwykle ważny jest aktywny wypoczynek i dobre samopoczucie. W Emilii Romanii istnieją ku temu idealne warunki. Nerio Alessandri, założyciel firmy produkującej urządzenia fitness Technogym, w 2002 roku wpadł na pomysł nowej koncepcji regionu, gdzie dbałość o relaks i wysoką jakość życia będą priorytetem. W krótkim czasie, dzięki jego "wellness valley", Emilia Romania zasłynęła wieloma udanymi projektami. Na wybrzeżu i nieco dalej w głębi lądu znajdziemy liczne obiekty termalne, które rywalizują między sobą o względy gości. Korzystać można z wielu zabiegów SPA, które jakością przewyższają polskie standardy. Miłośnicy przyrody będą zaś zachwyceni 15 parkami i rezerwatami przyrody. Niezliczone kilometry pieszych szlaków i ścieżek rowerowych, a także różnorodne zajęcia sportowe organizowane przez hotele, sprawią, że urlop stanie się tym wymarzonym.
Historyczne miasta
Sztuka i kultura północno-wschodnich Włoch to tysiącletnia, a nawet wielowiekowa tradycja. Historyczne, klimatyczne miasteczka Emilii Romanii oczarowują pięknem na każdym kroku. Większość z tych wartych odwiedzenia znajduje się w głębi lądu, jednak nie można zapomnieć o dwóch nadmorskich wyjątkach.
Wiele zabytków w miastach tego rejonu zostało wpisanych na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Przykładem jest urokliwa Ravenna słynąca z przepięknych mozaik, w Modenie podziwiać można romańską katedrę San Geminiano, natomiast w Ferrarze turystów zachwycają renesansowe zabytki starego miasta.
Stolicą Emilii Romanii jest Bolonia - znany ośrodek naukowo-kulturalny z najstarszym uniwersytetem na świecie. Charakterystycznym symbolem tego "czerwonego" miasta są dwie krzywe wieże, a sercem - okolony wspaniałymi budynkami Piazza Maggiore.
Będąc w Emilii Romanii, nie możemy pominąć nadmorskich miasteczek. Warto o tym wspomnieć, tym bardziej, że Rimini i Cesena większości z nas kojarzą się z przepełnionymi turystami kurortami. Tymczasem nie mamy pojęcia, że można tam zobaczyć fantastyczne renesansowe budowle i zabytki.
Raj dla smakoszy wina
Do wyborowych dań kuchni regionu Emilia Romania podaje się regionalne wino. Obszary położone w głębi kraju słyną ze szlachetnych odmian, których nie może zabraknąć podczas podróży przez Włochy. Białe wino z długą tradycją oraz czerwone wino o owocowo-ziemistym smaku stanowią doskonałą oprawę dla włoskiego ucztowania.
Jedną z najsłynniejszych włoskich winiarni jest Umberto Cesari, położona w Castel San Pietro Terme, wśród wzgórz, które dominują w krajobrazie dawnej Via Emilia na granicy Emilii i Romanii. Winiarnia ta została założona w 1964 roku przez Umberto Cesariego i jego żonę Giulianę. Od samego początku Cesari mocno wierzył w potęgę ziemi, zdolnej do produkcji wyjątkowych winogron i doskonałych win. Ciężko pracował, aby wzmocnić i promować jej potencjał. Jako jeden z pierwszych winiarzy w Emilia Romania uwierzył w smak winogron Sangiovese, co sprawiło, że dziś jest ich ambasadorem.
Winnica Umberto Cesari rozciąga się na prawie 175 hektarach ziemi i obejmuje 6 winnic, które rozprzestrzeniają się wśród wzgórz, prowadzących do Toskanii. W winiarni istnieje możliwość prywatnej degustacji win, a także skosztowania regionalnych, kulinarnych przysmaków. Smak wina z tego rejonu Włoch jest niepowtarzalny i wyjątkowy, natomiast sama winnica robi ogromne wrażenie - nie tylko na pasjonatach win.
Zachwycające Rimini
Złocisto-żółte, piaszczyste plaże, lazurowe morze, łagodne fale i zdrowa opalenizna - czy można wymarzyć sobie lepsze wakacje? Włoskie wybrzeża już od dziesięcioleci zachwycają turystów z całego świata. Choć Rimini jest dość kontrowersyjne i często kojarzy się z miejscem komercyjnym, gdzie nie ma nic poza plażą i hotelami, w ciągu ostatnich kilku lat niesamowicie się zmieniło. W sezonie, jak wszędzie, bywa tłoczno, jednak jeśli macie możliwość wybrania się tam wczesną jesienią czy wiosną, to miejsce skradnie wasze serca! Rimini jest przede wszystkim świetnym miejscem wypadowym do innych miasteczek - Wenecji, Florencji czy San Marino.
Największą atrakcją Rimini jest ciągnąca się przez 15 kilometrów, czysta plaża wzdłuż której biegnie promenada. To miejsce idealne dla osób aktywnych - jogging, pilates czy sporty wodne są tutaj bardzo często uprawiane. Coraz więcej hoteli w Rimini oferuje gościom wypożyczenie rowerów, na których mogą przemierzać klimatyczne uliczki i zakątki miasta. Nie brakuje też zabytków. Miłośników starożytnych budowli zachwyci rzymski łuk triumfalny Augusta oraz most Tyberiusza z 20 roku p.n.e., z którego rozpościera się widok na miasto. Rimini ma również przepiękną, renesansową starówkę. Na placu Piazza Cavour znajdziemy mnóstwo bajecznych kawiarni, a wieczorami zjemy wyśmienitą, włoską kolację.
Warto też wspomnieć, że z Riminii pochodzi Federico Fellini, który kochał to miasto do końca swoich dni, często do niego wracał i pokazywał je w swoich filmach. Ono odwdzięcza mu się tym samym - naściennymi malowidłami, pomnikami czy kinem otworzonym na jego cześć.
W Rimini nie sposób się nudzić. To miasto tętniące życiem, gdzie z wąskich uliczek niemal przez całą dobę dobiega muzyka, ludzie są dla siebie życzliwi i zawsze w dobrym humorze. To część wyjątkowego włoskiego regionu, który ma turystom coraz więcej do zaoferowania. Jednak, by się o tym przekonać, należy tutaj po prostu przyjechać. Emilię Romanię trzeba skosztować!