Fasolka szparagowa przeciwko SARS
Azjatycka medycyna ludowa zaleca jako ochronę przed nietypowym zapaleniem płuc SARS jedzenie przyprawionych ostro lub słodko różnego rodzaju warzyw. W zależności od regionu recepty są różne.
Gazeta akcentuje, że produkty te zasadniczo zwiększają odporność organizmu na SARS. Rząd podejmuje działania na szczeblu centralnym. Obywatele sami jednak też muszą zatroszczyć się o swój stan zdrowia - pisze północnokoreański dziennik. Korea Północna zawiesiła połączenia lotnicze i kolejowe z Chinami, poddając też kwarantannie osoby wracające z tego kraju.
Prasa w Singapurze - jednym z krajów regionu poważnie dotkniętym SARS (zmarło 27 osób i potwierdzono 204 przypadki choroby) - w ostatnich dniach dementowała krążące pogłoski o tym, iż przed SARS najlepiej chroni picie alkoholu i palenie tytoniu, a także rezygnacja z wieprzowiny na rzecz wołowiny.
Jeszcze inną dietę jako zapobiegającą zachorowaniu na SARS zaleca medycyna ludowa w Kambodży, gdzie wskazuje się na doskonałe rzekomo rezultaty spożywania w dużych ilościach fasolki szparagowej, gotowanej z dodatkiem cukru.
Mimo że w Kambodży oficjalnie nie było ani jednego przypadku SARS, w ostatnich dniach w miastach ceny fasolki szparagowej wzrosły dziesięciokrotnie i stała się ona najbardziej poszukiwanym produktem.
Zdaniem służb medycznych nic nie potwierdza jednak dobroczynnych skutków fasolki dla ochrony przed SARS, a na pogłoskach w tej sprawie skorzystali jedynie producenci tego warzywa i cukru a także firmy telefonii komórkowej, za których pośrednictwem rada ta była przekazywana.
Na całym świecie - głównie w Chinach - na SARS zachorowało już prawie siedem tysięcy osób, zmarło niemal pięćset.