GIS ostrzega przed salmonellą w znanym produkcie. Producent wycofuje partię
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w partii wołowego mięsa mielonego dostępnej w znanej sieci handlowej odkryto bakterie Salmonelli. Skażone mięso jest już wycofywane, a GIS ostrzega przed konsekwencjami jego spożycia.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w wołowym mięsie mielonym "Rzeźnik" wykryto Salmonellę spp. Bakteria obecna była w trzech z pięciu próbek produktu. GIS ostrzega, że spożycie mięsa zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella w mięsie wołowym. GIS ostrzega przed skażoną partią
GIS poinformował, że producent mięsa po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonelli w ww. produkcie we współpracy z dystrybutorem rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku. Podjął on także "wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego". Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie ustala natomiast przyczyny wystąpienia niezgodności.
Produkt wycofywany ze sklepów
Skażona żywność jest już wycofywana z obrotu. GIS apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po jego spożyciu, natychmiast kontaktować się z lekarzem.
Salmonella: Objawy zatrucia
Objawy zatrucia salmonellą występują najczęściej od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonego posiłku. Pierwszymi oznakami salmonellozy są:
Objawom tym towarzyszy zazwyczaj wysoka gorączka, dochodząca nawet do do 39°C, ból głowy, dreszcze i ogólne rozbicie. Niestety, silne zatrucie tą bakterią może doprowadzić nawet do zgonu, ale na szczęście zdarza się to rzadko. Salmonellozę należy jednak leczyć w szpitalu, pod ścisłą kontrolą lekarza.WAŻNE: Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i mogą zakażać otoczenie.
Zobacz również: Czym nie można popijać leków? Lista jest długa