"Grzyby to nie tylko wyjątkowy smak". Bosacka obala popularny mit

Katarzyna Bosacka zabrałą głos w sprawie wartości odżywczej grzybów
Katarzyna Bosacka zabrałą głos w sprawie wartości odżywczej grzybów /Jerzy Dudek/Dzien Dobry TVN/East News /123RF/PICSEL East News

Katarzyna Bosacka od lat obala mity na temat żywności

Popularny mit na temat grzybów. Ich skład może niejednego zaskoczyć 

Utarło się, że grzyby są bezwartościowe, co nie jest prawdą. Grzyby to nie tylko wyjątkowy smak, ale także źródło cennych składników odżywczych
czytamy w poście.
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez. 
Badania sugerują, że grzyby mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, wspierać układ immunologiczny, a także przeciwdziałać procesom zapalnym.
Okazuje się, że grzyby są zdrowsze niż myślimy
Okazuje się, że grzyby są zdrowsze niż myślimybaffos123RF/PICSEL

Na co uważać? Nie wszyscy mogą jeść grzyby 

Oczywiście należy pamiętać, że ze względu na zawartość w ścianach komórkowych nietrawionej przez człowieka chityny, grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, które długo zalegają w przewodzie pokarmowym
czytamy.
  • dzieci poniżej 12 roku życia, 
  • osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby,
  • osoby starsze,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego,
  • osoby uczulone na grzyby
„Ewa gotuje”: PieczonkaPolsat