"Grzyby to nie tylko wyjątkowy smak". Bosacka obala popularny mit
Oprac.: Agata Zaremba
Katarzyna Bosacka po raz kolejny obaliła popularny mit dotyczący żywności. Tym razem wzięła pod lupę jeden z ulubionych przysmaków Polaków. "Grzyby to nie tylko wyjątkowy smak" - napisała w instagramowym poście.
Spis treści:
Katarzyna Bosacka od lat obala mity na temat żywności
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka, która swoją sławę zdobyła jako prowadząca programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". To dzięki niemu zasłynęła w Polsce jako ekspertka ds. żywienia.
Dziennikarka edukuje Polaków w kwestii zdrowego żywienia, a także doradza jakie produkty wybierać, a jakich lepiej unikać w sklepach. Zachęca do czytania składów i wskazuje, które substancje są dla nas szkodliwe. Często obala powszechnie panujące mity na temat żywności.
W ostatnim czasie Bosacka skupiła się na działalności w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje już niemal 145 tysięcy użytkowników, natomiast facebookowe konto ma już niemalże 600 tysięcy fanów.
Popularny mit na temat grzybów. Ich skład może niejednego zaskoczyć
W jednym z najnowszych postów ekspertka wzięła pod lupę grzyby.
Utarło się, że grzyby są bezwartościowe, co nie jest prawdą. Grzyby to nie tylko wyjątkowy smak, ale także źródło cennych składników odżywczych
Jak podkreśla Bosacka, grzyby zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę D, błonnik, czy też minerały takie jak:
- potas,
- fosfor,
- magnez.
Poza tym są bogate w związki biologicznie aktywne w tym w beta-glukany, chitosany i polifenole. Związki te przyczyniają się do zapobiegania chorób takich jak miażdżyca i nowotwory, a także wykorzystywane są do wspomagania ich leczenia. Dodatkowo grzyby są niskokaloryczne, dlatego mogą być włączone do diet osób, które starają się zrzucić zbędne kilogramy.
To jednak nie wszystko. Jak pisze w swoim poście Katarzyna Bosacka:
Badania sugerują, że grzyby mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, wspierać układ immunologiczny, a także przeciwdziałać procesom zapalnym.
Na co uważać? Nie wszyscy mogą jeść grzyby
Ekspertka przestrzega jednak, że pomimo wartości odżywczych i niskiej kaloryczności grzybów, niektóre osoby powinny na nie szczególnie uważać:
Oczywiście należy pamiętać, że ze względu na zawartość w ścianach komórkowych nietrawionej przez człowieka chityny, grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, które długo zalegają w przewodzie pokarmowym
Z tego powodu grzybów nie powinny jeść:
- dzieci poniżej 12 roku życia,
- osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby,
- osoby starsze,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego,
- osoby uczulone na grzyby