Katarzyna Bosacka wyjawiła prawdę na temat ryżu. Polacy trują się nim każdego dnia
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę kolejny popularny, wykorzystywany codzienne w kuchni produkt - a mianowicie ryż. Okazuje się, że Polacy wybierają najchętniej jego najgorszą, szkodliwą dla zdrowia postać. Jaki ryż wybierać, aby nie rujnować swojego zdrowia, portfela, a przy okazji dbać o planetę?
Katarzyna Bosacka przestawia fakty na temat popularnych produktów spożywczych
Katarzyna Bosacka to dziennikarka i osobowość telewizyjna, widzom znana przede wszystkim z programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". Od wielu lat pomaga Polakom dokonywać słusznych wyborów konsumenckich, dokładnie analizuje składy popularnych produktów spożywczych, ostrzegając przy okazji przez konsekwencjami ich spożywania.
Bosacka poza tym, że bywa gościem w "śniadaniówkach" emitowanych w telewizji, prowadzi również systematycznie konto w mediach społecznościowych. Na Instagramie śledzi ją obecnie już 144 tys. obserwujących, którzy nieustannie wysyłają do niej zapytania żywieniowe oraz przedstawiają swoje wątpliwości dotyczące konkretnych produktów.
Z racji tego, że jednym z kontrowersyjnych ostatnimi czasy artykułów spożywczych jest ryż - jego wpływ na zdrowie wciąż wywołuje lawinę niejasności, Bosacka postanowiła rozwiać wątpliwości na tego temat zamieszczając filmik z obszernym opisem.
Ekspertka porównała ryż dostępny w polskich sklepach. Okazuje się, że ten sprzedawany w plastikowych woreczkach - najchętniej wybierany przez Polaków, znaczącą różni się od tego dostępnego luzem. Bosacka odradza jego kupowania z kilku powodów - nie dość, że jest droższy, to zawiera szkodliwe związki, rujnuje środowisko, a jego jakość pozostawia wiele do życzenia.
Dlaczego ryż w torebkach to fatalny wybór?
Dlaczego ryż sprzedawany luzem jest lepszy niż ten pakowany w torebki?
- Cena: Ryż luzem jest zazwyczaj tańszy niż ten w torebkach. Obejrzyjcie rolkę aby dowiedzieć się jaka może być różnica w cenie!
- Zdrowie: Torebki plastikowe często zawierają bisfenol A (BPA) lub jego zamiennik, taki jak bisfenol S (BPS). Te substancje mogą przenikać do żywności, zwłaszcza pod wpływem wysokiej temperatury i powodować m.in. zaburzenia hormonalne.
- Ekologia: Ryż luzem jest bardziej przyjazny dla środowiska. Opakowania ryżu w torebkach generują duże ilości plastiku, który może wiele lat "tkwić" w środowisku naturalnym.
- Świeżość i jakość: Ryż pakowany luzem jest często świeższy niż ten w torebkach i jest produktem wyższej jakości.
Podsumowując, ryż luzem ma wiele zalet - jest bardziej ekologiczny, tańszy i przede wszystkim zdrowszy! - wyjaśniła Bosacka.
A Ty jaki ryż najczęściej kupujesz?