Katarzyna Bosacka demaskuje mleczne batony. "Ubogie w składniki odżywcze i błonnik"

Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się bliżej popularnym batonom mlecznym. Są one reklamowane jako idealna propozycja na drugie śniadanie dla dzieci, ale dziennikarka jest innego zdania i podkreśla, że tego typu produkty to słodkie desery pełne cukru. Co jeszcze zawierają?

Katarzyna Bosacka od lat doradza Polakom
Katarzyna Bosacka od lat doradza PolakomNatalia Zdziebczynska/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka miażdży produkty i analizuje ich skład

Tym razem influencerka postanowiła wyjaśnić swoim odbiorcom, dlaczego batony mleczne nie są najlepszą opcją na drugie śniadanie dla dzieci, mimo że właśnie w  taki sposób są reklamowane. "W sklepach mamy coraz więcej takich batoników, które leżą wśród produktów mlecznych i producenci w najróżniejszych reklamach przekonują nas rodziców do tego, żeby je kupić, ponieważ są to «mleczne kanapki», «snacki» albo inne wartościowe przekąski. Czy tak jest w rzeczywistości? No niestety nie, tego typu produkty to są produkty deserowe, czyli można powiedzieć, że zwyczajne batony" - stwierdziła Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka o kanapkach z lodówki na mleku

Dziennikarka wyjaśniła, że mleczne batony zawierają spore ilości cukru, który przyczynia się do próchnicy i nadwagi u dzieci. Do tego w składzie można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy, który również nie wykazuje korzystnego wpływu na zdrowie.

W tego typu produktach znajdują się złe tłuszcze - najczęściej palmowy czy kokosowy. Katarzyna Bosacka podkreśliła, że do produkcji batonów mlecznych wykorzystuje się mleko w proszku, które jest najbogatsze w laktozę, czyli cukier, tylko że mleczny. Charakteryzuje się ono mniejszą wartość odżywczą niż świeże mleko.

W związku z tym influencerka podkreśliła, że tego typu batony mleczne nie są dobrą opcją na drugie śniadanie. "Dodatkowo «Mleczne Kanapki» są ubogie w składniki odżywcze i błonnik, co może prowadzić do problemów z trawieniem i uczuciem głodu, utrudniając koncentrację i naukę w szkole" - stwierdziła Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka dodała, że zamiast tego lepiej wybierać zdrowsze opcje, takie jak np. świeże owoce, a także orzechy, jogurt naturalny oraz pełnoziarniste kanapki z warzywami i chudym mięsem.

***

"Zbliżenia": Agata Młynarska o początkach pracy w telewizji i o tym, jak terapia zmieniła jej życieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas