Jabłka i grejpfruty dobre dla serca
Lista substancji zdrowych dla naszego serca powiększyła się o kolejne. Badania wykazały, że aby pomóc naszemu sercu powinniśmy jeść jabłka lub grejpfruty.
Jedno jabłko dziennie chroni nas przed lekarzem - to dosyć swobodne tłumaczenie angielskiego przysłowia znalazło nowe naukowe potwierdzenie.
Naukowcy z U.C. Davis School of Medicine sugerują, że spożycie dwóch jabłek dziennie lub wypicie ok. 30 militrów soku jabłkowego może zapobiegać przekształceniom tak zwanego "złego cholesterolu" i tym samym przeciwdziałać miażdżycy naczyń krwionośnych.
- Poprzednie badania pokazywały, że jedzenie owoców i warzyw ma związek z redukcją ryzyka choroby wieńcowej. Ale tym razem mamy do czynienia z pierwszym klinicznym potwierdzeniem zdrowego działania substancji zawartych w jabłkach i soku jabłkowym - uważa Dianne Hyson z grypy badawczej.
Natomiast zdrowotne działanie grejpfrutów potwierdziły doświadczenia naukowców z Uniwersytetu w Scranton. Uważają oni, że sok z czerwonych grejpfrutów również pomaga walczyć ze złym cholesterolem. Co ciekawe, badania porównawcze między sokiem pomarańczowym i grejpfrutowym pokazują, że zdrowy wpływ pomarańczy na cholesterol jest bardzo niewielki, o ile w ogóle istnieje.