Jak szybko zmiękczyć pierniczki?

Pieczenie i ozdabianie pierniczków na święta Bożego Narodzenia to jedna z najpopularniejszych tradycji. Wiele osób uwielbia smak i aromat tych słodkich wypieków. Jednak korzenne ciasteczka mają tendencję do twardnienia, dlatego najlepiej jest zrobić je na długo przed świętami – nawet na początku listopada. Dzięki temu, że będą chłonąć wilgoć z powietrza, z czasem będą mięknąć. Zdarza się, że z braku czasu pieczemy pierniczki w ostatniej chwili albo nawet te upieczone dużo wcześniej dalej pozostają twarde. Co wtedy zrobić, by były miękkie i nadawały się do zjedzenia? Oto najlepsze sposoby na zmiękczenie pierniczków.

Jak zmiękczyć pierniczki
Jak zmiękczyć pierniczki©123RF/PICSEL

Użyj kromki chleba

Wsadź kromkę chleba
©123RF/PICSEL

Jeśli po upieczeniu pierniczki stały się twarde, a do świąt już niedaleko, wcale nie musimy spisywać ich na straty. Wystarczą proste sztuczki na przywrócenie im wilgoci, by ciasteczka zmiękły i nadawały się do zjedzenia. Warto w tym celu wykorzystać świeży chleb. Należy umieścić jedną kromkę chleba na spodzie szczelnego pojemnika, ułożyć na niej pierniczki, a na nich kolejną kromkę. Pojemnik zamykamy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia chleb będzie twardy, a pierniczki miękkie, dzięki temu, że wchłoną z niego wilgoć.

Jabłko lub pomarańcze

Użyj owoców
©123RF/PICSEL

Podobny efekt uzyskamy, gdy do pojemnika z pierniczkami włożymy ćwiartki jabłka lub pomarańczy. Pudełko należy szczelnie zamknąć, a już po kilku godzinach ciasteczka zmiękną. Stanie się tak, gdyż wyciągną soki z owoców. Dodatkowo nabiorą jabłkowego lub pomarańczowego aromatu. Należy pamiętać, by regularnie wymieniać owoce w pojemniku.

Wsadź do piekarnika

Pierniczki można również zmiękczyć za pomocą piekarnika. Należy go nastawić na temperaturę 200 stopni, a następni ułożyć pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić je lekko wodą (najlepiej wykorzystać do tego zraszacz). Pierniczki należy trzymać w piekarniku nie dłużej niż przez pięć minut. Co jakiś czas należy sprawdzać, czy pierniczki są już miękkie. Jeśli wyjmiemy je w odpowiednim momencie, będą idealne.

Wsadź do mikrofalówki

Brązowy cukier
©123RF/PICSEL

Bardzo szybkim i prostym sposobem na zmiękczenie pierniczków jest wsadzenie ich do mikrofalówki. Twarde ciasteczka układamy na papierowym talerzyku i zraszamy je wodą. Następnie owijamy pierniczki papierowym ręcznikiem i wkładamy do mikrofalówki. Ustawiamy na wysoką temperaturę i trzymamy przez 30 sekund. Po wyjęciu pierniczki powinny być miękkie i ciepłe.

Trik z brązowym cukrem

Aby w ogóle zapobiec twardnieniu pierników, warto po upieczeniu od razu przechowywać je w szczelnym pojemniku z kostkami brązowego cukru. Dzięki temu ciasteczka przez cały czas będą miękkie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas