Jak zapobiec kulinarnym wpadkom w Wielkanoc?

Kulinarne przygotowania do Wielkanocy. Jak przeprowadzić je bez komplikacji?
Kulinarne przygotowania do Wielkanocy. Jak przeprowadzić je bez komplikacji?123RF/PICSEL

Instrukcja obsługi jajka

  • Chcąc przygotować pisanki, kluczowe staje się zachowanie skorupki w całości. Aby nie pękała podczas gotowania, a białko pozostawało na swoim miejscu, do wody wlej odrobinę octu. Wcześniej podstawę jajka nakłuj ostrożnie igłą.
  • W przypadku jajek z majonezem albo faszerowanych liczy się nie tylko smak, ale i wygląd. Po ugotowaniu wokół żółtka pojawiła się ciemna, mało apetyczna obwódka? To nie problem jajka, ale niedbalstwa szefa kuchni. Jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajek - nie powinny spędzać we wrzątku więcej niż 10 minut.
Proste ozdoby na WielkanocInteria DIY

Wielkanocny żurek bez zarzutu

Zobacz również:

    Jak przygotować chleb do żurku?

    • Będąc w piekarni, wybieraj nieduże i okrągłe bochenki.
    • Z każdego egzemplarza odetnij wierzch przy pomocy ostrego noża. Nie wyrzucaj! Wykorzystasz go jako pokrywkę do gotowej potrawy.
    • Wydrąż ze środka miąższ.
    • Rozbij jajko, oddzielając białko od żółtka.
    • Samym białkiem wysmaruj wnętrze każdego chlebka. Silikonowy pędzelek będzie bardzo pomocny!
    • Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 10 minut.
    • Pieczywo będzie zarumienione, chrupiące i trwałe. Do każdego chlebka wlej porcję zupy, przykryj odciętym wcześniej wierzchem i podawaj. Domownicy i goście zaniemówią z wrażenia!

    Sernikowe problemy

    Udany sernik zależy od kilku czynników
    Udany sernik zależy od kilku czynników123RF/PICSEL

    Dlaczego sernik opada?

    Sposoby na przypalony garnek

    Jak wyczyścić przypalony garnek domowymi sposobami?
    Jak wyczyścić przypalony garnek domowymi sposobami?123RF/PICSEL