Jak zrobić batoniki karmelowo-orzechowe?

Ciasto niezwykle proste i składające się tylko z trzech składników, stanowi doskonale silną podstawę dla warstwy karmelowo-orzechowej, a jednocześnie wystarczająco miękką by rozpływać się w ustach. Karmel rozlany po przestudzonym cieście, będzie sprężysty i ciągnący. Czekałam z bólem, by móc je wreszcie pokroić i skosztować. Dodałam odrobinę soli morskiej, by zgrać słodko -słony smak karmelu. Oczywiście, jeśli nie jesteś miłośnikiem takich smaków możesz sól pominąć. Dla urozmaicenia możesz wykorzystać mieszankę orzechów, bądź inny rodzaj orzechów. Ja akurat miałam nerkowce i postanowiłam je użyć. Przepisem na te karmelowo-orzechowe batoniki wzbogacisz swój zeszyt z przepisami świątecznymi.

Batoniki karmelowo orzechowe
Batoniki karmelowo orzechowe© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

Na ciasto:

* 160 gram masła

* ¼ szklanki białego cukru

* 1 ¼ szklanki mąki

Na karmel:

* ¾ szklanki cukru

* ½ szklanki gęstej śmietanki 36%

* 3 łyżki masła

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* ¼ łyżeczki soli

* 1 1/4 szklanki nerkowców

Nasmaruj blachę
© Photogenica

Nagrzej piekarnik do 180 st C. Nasmaruj blachę do pieczenia tłuszczem.

Wymieszaj składniki na ciasto
© Photogenica

W średniej wielkości misce wymieszaj razem masło, cukier i mąkę. Ugniataj na gładką masę. Ułóż i dociśnij ciasto do blachy. Piecz ok 20 minut, aż ciasto delikatnie zbrązowieje. Wyciągnij ciasto z piekarnika, ale go jeszcze nie wyłączaj. Pozwól by ciasto troszkę ostygło, gdy ty w międzyczasie przygotujesz karmelowo-orzechową warstwę.

Rozpuś
© Photogenica

Wsyp cukier do nieprzywierającego garnka. Rozpuszczaj cukier na średni ogniu. Kiedy dolna warstwa cukru lekko zbrązowieje zacznij mieszać. Mieszaj dopóki cukier będzie jasno brązowy i gładki w konsystencji. Teraz pora na śmietankę, uważaj by się nie opryskać. Wymieszaj około 5 minut cukier ze śmietaną do uzyskania ponownie gładkiej konsystencji. Skręć troszkę ogień i dodaj masło, ekstrakt waniliowy i sól. Zamieszaj. Zdejmij z ognia i dorzuć orzechy. Rozlej karmel z orzechami na cieście. Piecz od 15 do 20 minut albo do momentu, w którym karmel będzie bulgotał.

Pokrój ciasto na kawłki
© Photogenica

Zanim weźmiesz się za krojenie odczekaj, by ciasto wystygło całkowicie. Pokrój ciasto na 16 kwadracików, bądź jak ci wygodnie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas