Jak zrobić bezy w kształcie choinek bożonarodzeniowych?

Zaskocz swoich gości rozpływającymi się w ustach bezowymi choinkami, lekkimi niczym powietrze. Świetny pomysł na świąteczne przyjęcie. Czyż nie są śliczne? Posypane cukrem pudrem wyglądają uroczo, jak prawdziwe drzewka przypruszone śniegiem. Osobiście uwielbiam smak migdałów, ale ty możesz użyć taki jaki lubisz. Podzielę się z Tobą moim przepisem. Oto on:

Bezy w kształcie choinek
Bezy w kształcie choinek© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* białka z 4 jajek o temperaturze pokojowej

* szklanka cukru

* ¼ łyżeczki łyżeczki z soku z cytryny bądź białego octu winnego

* 1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego

* zielony barwnik spożywczy

* kolorowa posypka

* biała polewa do własnego wyboru

Wymieszaj jajka i cukier
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 110 st C. Jajka, cukier i ocet wrzuć do metalowej miski. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj żwawo dopóki cukier się rozpuści i żadne kryształki cukru nie były widoczne. Zdejmij miskę z kąpieli dodaj ekstraktu migdałowego.

Zielona masa na bezy
© Photogenica

Używając stojaka do miksera, miksuj pianę na średniej prędkości, aż jajka staną się białe. Mieszając pianę, dodaj zielony barwnik spożywczy. Miksuj do czasu, aż białka staną się sztywne.

Wyłóż na blachę
© Photogenica

Włóż masę do szprycy z dużym otworem. Wyciskaj bezy szerokie na 2,5cm i wysokie na 5cm. Układaj na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co 2,5cm. Posyp kolorową posypką.

Bezy w piekarniku
© Photogenica

Piecz około 1,5 godziny. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika. Zostaw bezy na dodatkową godzinę, by wyschły.

Bezowa choinka
© Photogenica

Możesz bezy dodatkowo udekorować cukrem pudrem, lukrem bądź polewą. Częstuj i rozkoszuj się bezową przekąską.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas