Jak zrobić czekoladowe reniferki?

Miałam bardzo dużo pomysłów na świąteczne przyjęcia. Wpadłam na pomysł by w tym okresie zaskoczyć rodzinę i znajomych, a zwłaszcza dzieci, którym przypadną do gustu czekoladowe renifery. Jestem bardzo zadowolona, jak one cudnie wyglądają. Chcesz zrobić je sama? Oto czego będziesz potrzebować:

Czekoladowy renfer
Czekoladowy renfer© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* duże pianki marshmallows

* Patyczki na lizaki bądź paluszki

* wstążeczka

* Czekolada, rozpuszczona

* precelki

* posypka do ozdoby

* twarda gąbka

Połam precelki
© Photogenica

Przygotuj linię produkcyjną. Przełam precelki na pół. Potrzebujesz dwóch połówek na rogi jednego renifera. Na szczycie pianki zrobiłam dwie dziurki, mam nadzieję, że poroże renifera będzie się lepiej trzymać. Nabite pianki na patyczki umocuj w gąbce.

Zrób dziurki na poroże
© Photogenica

Rozpuść czekoladę. Możesz to zrobić w mikrofali. Czekolada powinna rozpuścić się po około 20-30 sekundach. Przemieszaj w międzyczasie i upewnij, że czekolada się rozpuściła, a jednocześnie nie jest zbyt gorąca.

Zanurz pianki
© Photogenica

Zanurz piankę w czekoladzie całkowicie. Użyj łyżki do wygładzenia krawędzi pianki i usunięcia nadmiaru czekolady. Wbij pianki ponownie w gąbkę.

Poroże renifera
© Photogenica

Po paru zamoczonych piankach, czas na poroże renifera. Wsuń precelki w piankę i przytrzymaj chwilę by czekolada zastygła.

Nos renifera
© Photogenica

Na oczy mikołaja możesz wykorzystać pojedyncze kuleczki posypki do ciast. Nos możesz stworzyć z żelkowych cukierków pociętych na małe plasterki.

Gotowy renifer
© Photogenica

Gdy czekolada stężeje całkowicie, do patyczka dołącz kolorową wstążeczkę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas