Jak zrobić „straszny” deser na Halloween?
Z nami przygotujesz „przerażająco” pyszny deser, który nie dość, że wygląda efektownie to na pewno wywoła uśmiech dzieci i spodoba się dorosłym.
Składniki:
tabliczka ciemniej czekolady
krakersy pełnoziarniste
żelki
masło do smarowania foremki
2 opakowania żelatyny
¾ szklanki zimniej wody
¾ szklanki cukru pudru
½ szklanki syropu kukurydzianego
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wysmaruj foremkę do pieczenia masłem. Odłóż na bok. Wymieszaj 2 opakowania żelatyny w ½ szklanki zimnej wody w dużej misce i odstaw na 5 minut. Wymieszaj pozostałą część wody z cukrem i syropem kukurydzianym. Doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, po czym zdejmij z ognia.
Do miski z żelatyną powoli po ściance zacznij wlewać syrop. Miksuj wszystko, aż masa zrobi się gęsta. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej masę do foremki. Dodaj żelki. Wygładź wierzch szpatułką. Dodaj kilka żelków na wierzch. Odstaw do stężenia na około 6 godzin w temperaturze pokojowej. Pokrój deser na kwadraty, wstaw na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej. Podawaj z krakersami pełnoziarnistymi i roztopioną czekoladą.