Jak zrobić świąteczne ciasteczka?
Gwiazda betlejemska to roślina bez której trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia. A gdyba tak gwiazda betlejemska zagościła na naszych stołach w formie pysznych ciasteczek?
Składniki
¾ szklanki miękkiego masła
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 opakowanie galaretki ( malinowa, truskawkowa albo wiśniowa)
1 jajko
2 szklanki mąki
żółte cukierki do dekoracji
W dużej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj wanilię, galaretkę w proszku, jajko, następnie dodaj mąkę. Na bardzo niskich obrotach utrzyj ciasto.
Z ciasta uformuj kule o średnicy około 3 cm i wstaw do lodówki na godzinę. Blaszkę po pieczenia wyłóż pergaminem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na każdej kulce wykonaj 6 nacięć nożem w równych odstępach. Rozdziel delikatnie i uformuj kształt płatków. Delikatnie spłaszcz każde ciasteczko. Środek posyp żółtymi cukierkami. Piecz około 11 minut, aż krawędzie ciastek będą brązowe.
Odstaw do ostygnięcia.