Jak zrobić świąteczne ciasteczka?

Gwiazda betlejemska to roślina bez której trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia. A gdyba tak gwiazda betlejemska zagościła na naszych stołach w formie pysznych ciasteczek?

świąteczne ciasteczka
© Photogenica

Składniki

ciasto z barwnikiem
© Photogenica

¾ szklanki miękkiego masła

½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 opakowanie galaretki ( malinowa, truskawkowa albo wiśniowa)

1 jajko

2 szklanki mąki

żółte cukierki do dekoracji

kulki z ciasta
© Photogenica

W dużej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj wanilię, galaretkę w proszku, jajko, następnie dodaj mąkę. Na bardzo niskich obrotach utrzyj ciasto.

Z ciasta uformuj kule o średnicy około 3 cm i wstaw do lodówki na godzinę. Blaszkę po pieczenia wyłóż pergaminem.

ciasteczka różowe
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na każdej kulce wykonaj 6 nacięć nożem w równych odstępach. Rozdziel delikatnie i uformuj kształt płatków. Delikatnie spłaszcz każde ciasteczko. Środek posyp żółtymi cukierkami. Piecz około 11 minut, aż krawędzie ciastek będą brązowe.

Odstaw do ostygnięcia.