Jak zrobić świąteczny lampion z pomarańczy?
Typowe, gotowe lampiony ze sklepu mogą być nudne. Wyjątkowym rozwiązaniem może być lampion z pomarańczy. Przygotujesz go bardzo łatwo i będzie niezwykłą ozdobą świątecznego stołu.
Materiały:
nóż
łyżka
wykrawacz do ciastek w kształcie gwiazdki
pomarańcza
goździki
mała świeczka
Zrób nacięcie przez środek pomarańczy. Uważaj, żeby przeciąć tylko skórkę. Rozszerz nacięcie łyżką. Delikatnie wsuń ją pod skórkę i podważ, to powinno pomóc zdjąć skórkę bez uszkodzeń z połówki pomarańczy. Delikatnie zdejmij skórkę. Teraz musisz zdjąć bez uszkodzeń drugą część. Możesz w tym celu delikatnie wyciąć miąższ na granicy ze skórką. Zdejmij drugą część skórki.
Weź wykrawacz do ciastek i wytnij pożądany kształt w skórce. Lampion prawie gotowy. Umieść goździki wokół ramion gwiazdy. Wstaw świeczkę do dolnej połówki skórki z pomarańczy. Lampion jest gotowy.