Jak zrobić wielkanocne zajączki i kurczaczki z czekolady?
Okres świąt to czas rodzinny. Spotkań w gronie rodziny i wspólnych przyjęć. Pośród gości z pewnością znajdą się najmniejsze pociechy, które kochają wszystko co słodkie. Dla takich milusińskich przygotuj małą słodką przekąskę. Łatwe i szybkie do przygotowania wesołe czekoladowe kurczaczki i zajączki z pewnością szybko znikną ze stołu. Nie tylko dzięki tym najmłodszym...
Rzeczy, których potrzebujesz
- precle
- biała czekolada
- barwnik spożywczy żółty
- żele do dekoracji ciast i tortów, czarny i pomarańczowy
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Mieszamy dla uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na pół, dodając do jednej z części odrobinę barwnika spożywczego lub barwnika do czekolady.
Układamy precle na dużej blasze przełożonej papierem. Łyżką wykładamy czekoladę na precle, dopasowując ją do kształtu precla. Żółtą porcją kształtujemy kurczaczki, a białą zajączki.
Żelem spożywczym w kolorze czarnym dorabiamy kurczaczkom oczka, zajączkom oczka i wąsy. Pozostawiamy czekoladę do stwardnienia. Po godzinie czekolada powinna być wystarczająco twarda. Ciesz się ich widokiem, póki jeszcze są na stole...