Karnawał w kieliszku.Przepisy na smaczne, kolorowe drinki.
Drinki to napoje, przygotowane na bazie różnych rodzajów alkoholi z domieszką soków i barwników. Dla urozmaicenia dodajemy także owoce. Każdy trunek tego typu posiada swoją historię i recepturę. Zobacz co przygotowaliśmy na nadchodzący karnawał.


PINA COLADA

Składniki:
• rum biały, 30 ml
• mleczko kokosowe, 30 ml
• sok ananasowy, 90 ml
• plaster ananasa, 1/2
Sposób przygotowania:
Aby przygotować Pina Coladę mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z kostkami lodu w shakerze, następnie przelać do wcześniej zmrożonej szklanki. Szklankę ozdabiamy połową plasterka ananasa.
MOJITO

Składniki:
• biały rum, 25 ml
• limonka, 1/2
• liście mięty
• cukier, 1 łyżeczka
• lód, 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Drinka podajemy w wysokiej i wąskiej szklance, w której przygotowujemy napój. W szklance ugniatamy mięte razem z cukrem i limonką. Kostkami lodu wypełniamy 3/4 szklanki - całość zalewamy białym rumem. Wierzchnią część szklanki ozdabiamy listkami mięty.
CHAMANGO

Składniki:
• owoc mango
• szampan, 200 ml
• sok z limonki, 2 łyżki
Sposób przygotowania
Chamango podajemy w kieliszkach na niewysokiej nóżce o wąskiej, podłużnej czaszy. Owoc mango należy przetrzeć w taki sposób by otrzymać miąższ, który wkładamy do kieliszka zalewając go szampanem. Całość zakrapiamy sokiem z limonki.
GIN Z TONIKIEM

Składniki:
• limonka, 5 sztuk
• wysokiej jakości gin, 250 ml
• tonik, 300 ml
• kostki lodu
Sposób przygotowania
Do wysokiej szklanki wlewamy 100 ml ginu i zalewamy tonikiem. Z 3 limonek wyciskamy sok i wlewamy do szklanki z ginem i tonikiem. Limonkę kroimy w plasterki i wrzucamy do naczynia z napojem. Na koniec wrzucamy zmielone kostki lodu.
BLOODY MARY

SEAGRAM'S BRONX

Składniki:
• seagram's Lime Twisted Gin, 30 ml
• wermut dry, 20 ml
• wermut biały, 20 ml
• sok pomarańczowy, 20 ml
• kostki lodu
Sposób wykonania
Kostki lodu wrzuć do shakera razem z wszystkimi składnikami. Energicznie potrząsaj shakerem, tak by wszystkie składniki zmieszały się z sobą. Przelej płyn do kieliszka zostawiając lód w shakerze.
SEAGRAM'S MORRO

Składniki:
• Seagram's Lime Twisted Gin, 40 ml
• Havana Club Rum, 20 ml
• sok ananasowy, 1 łyżka
• sok z cytryny, 1 łyżka
• syrop malinowy (potrzebny do przygotowania crusty)
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj crustę. Na płaski talerzyk wysyp 2 łyżki cukru. Cukier zalej nie wielka ilością syropu malinowego. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Brzegi kieliszka zanurz w mieszance.
Przygotowując drinka, wypełnij 4/5 shakera lodem, zalewając wcześniej przygotowanymi składnikami. Wymieszaj zawartość shakera. Przygotowany płyn przelej do kieliszka koktajlowego, zostawiając lód w shakerze.
SEAGRM'S TWIST

Składniki:
• Seagram's Lime Twisted Gin, 30 ml
• likier Contreau
• syrop malinowy
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze wypełnionym 4 - 5 kostkami lodu. Dokładnie wymieszaj i przelej bez lodu do kieliszka koktajlowego.
SZAMPAN INACZEJ

Składniki:
• syrop z grenadiny
• szampan
• szaszłyk owocowy
• 4 czereśnie koktajlowe
• 2 krążki pomarańczy
Sposób przygotowania
Do shakera wlej szampana (szampana można zastąpić również winem musującym), dodaj odrobinę syropu z grenadiny. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie mieszankę przelej do kieliszka. Owoce nabij na wykałaczki i udekoruj kieliszki.
KOKTAJL ATLANTIS

LEMON ROCKS

Składniki:
• wódka, 50 ml
• likier Triple Sec, 5 ml
• świeży sok z cytryny, 5ml
• syrop cukrowy, 5ml
• kostki lodu
Sposób przyrządzenia:
Wódkę i likier, należy dokładnie wymieszać w shakerze. Do mieszanki dolewamy świeżego soku z cytryny i syrop cukrowy. Delikatnie wstrząsamy. Na koniec przelewamy wszystko do odpowiedniej szklaneczki razem z lodem. Całość dekorujemy cząstkami cytryny.
COSMOPOLITAN

Składniki:
• wódka, 60 ml
• likier Cointreau, 30 ml
• sok żurawinowy, 30 ml
• sok z połowy limonki
• pół łyżeczki drobnego cukru
Sposób przyrządzenia:
Wypełnij lodem 3/4 shakera. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę przelej do schłodzonych wcześniej kieliszków.
HORNY BULL

Składniki:
• grenadina, 15 ml
• lemoniada, 30 ml
• sok pomarańczowy, 90 ml
• tequila, 45 ml
Sposób przyrządzenia:
Aby przygotować drinka wg receptury, miksujemy wszystkie składniki w blenderze z lodem tak, by uzyskać stałą konsystencję. Utworzoną mieszankę przelewamy do kieliszka i ozdabiamy kawałkiem pomarańczy lub wisienką.
ARIZONA SUNRISE

Składniki:
• tequila, 45 ml
• sok cytrynowy, 15 ml
• grenadina
• sok pomarańczowy, 120 ml
Sposób przygotowania
Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu, następnie wlewamy grenadine tak by pokryła dno kieliszka. Shakera wypełniamy lodem, zalewając pozostałymi składnikami i porządnie wstrząsając. Mieszankę przecedzamy i wlewamy do kieliszka z lodem i grenadiną. tak przy gotowany drink ozdabiamy owocami (skórka cytryny, pomarańczy lub wisienką).
AMARETTO

GOLDEN BRONX

Składniki:
• gin, 60 ml
• wytrawny wermut, 1łyżeczka
• słodki wermut, 1łyżeczka
• sok pomarańczowy, 15 ml
• żółtko
Sposób przyrządzenia:
Drinka podajemy w kieliszku koktajlowym. Wszystkie składniki wlewamy do shakera wypełnionego skruszonym lodem. Wstrząsamy energicznie i przelewamy do kieliszka.
DEAD CHICKEN

Składniki:
• 1 jajko
• wódka, 30 ml
• sos tabasco
• czarny pieprz
• sos Worcestershire
Sposób przyrządzenia:
Wódkę wlewamy do szklanki, następnie wbijamy żółtko. Mieszamy sos tabasco z czarnym pieprzem i dodajemy do wódki z żółtkiem. Na koniec do szklanki dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire - gotowe!
FROZEN BELLINI

Składniki:
• szampan, 180 ml
• likier brzoskwiniowy, 90 ml
• wódka, 60 ml
Sposób przyrządzania:
Frozen Bellini podajemy w kieliszku do szampana na wysokiej nóżce, o podłużnej i wysokiej czaszy. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, po odpowiednim wymieszaniu przelewamy do delikatnie schłodzonego kieliszka.
ALABAMA

Składniki:
• brandy, 30 ml
• curacao, 30 ml
• sok z limety
• 1/2 łyżeczki syropu cukrowego
Sposób przyrządzenia:
Skruszony lód wrzuć do shakera. Dodaj alkohol razem z sokiem z limety i syropem cukrowym. Porządnie wymieszaj. Tak przygotowany napój należy przelać do wcześniej schłodzonego kieliszka.