Katarzyna Bosacka przestrzega. Internauci: Składy tych ciast to tablice Mendelejewa
Katarzyna Bosacka tym razem bierze pod lupę gotowe ciasta wielkanocne. Okazuje się, że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Pod postem w mediach spoęcznościowych rozgorzała dyskusja i jak zauważyła jedna z komentujących osób: „ciasto ma 53 składniki! Ludzie patrzcie co kupujecie i jecie!”.
Wielkanocny mazurek kupiony w sklepie w ogniu krytyki. Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim Facebooku i Instagramie post, w którym wymienia niemal wszystkie szkodliwe składniki zawarte akurat w gotowych mazurkach.
- "Pokusiłam się na mini mazurki gotowe. Żałuję za zakup na oko" - napisała do Bosackiej pani Justyna, która dołączyła również zdjęcie wspomnianego ciasta.
Katarzyna Bosacka wie, co je. A ty?
Katarzyna Bosacka wylicza, że w skład ciasta wchodzą:
- kruche ciasto w którego skład wchodzi margaryna z częściowo utwardzonym tłuszczem palmowym - to w nim znajdują się izometry trans, które przyczyniają się m.in. do chorób serca i wielu innych problemów zdrowotnych,
- sztuczne barwniki i aromaty
- emulgatory,
- morze cukru i syrop glukozowo-fruktozowy,
- mleko w proszku,
- stabilizatory.
Ponad 50 składników w mazurku. "Dłużej się czyta niż je"
Bosacka dodaje, że to nie koniec i skład jest - jak pisze - "strasznie długi". Jak wyliczyła komentująca post osoba, z jej szybkich wyliczeń wynika, że ciasto może liczyć aż... 53 składniki.
- Ludzie patrzcie co kupujecie i jecie! Przecież na mazurek miesza się ciasto z 5 składników, reszta to inwencja twórcza - przekonuje internautka.
Ktoś inny skomentował: "Dłużej czyta się [ten skład] niż je". Jeden z internautów napisał natomiast: "Jak można nie czytać etykiety zanim się coś takiego kupi?", inny ocenił: "Te składy to tablice Mendelejewa, nie można było zrobić ciasta z kilkudniową datą i zrobić to porządnie?".
Zobacz również: Osiem powodów, by zacząć pić sok pomidorowy
Katarzyna Bosacka ostrzega przed kupowaniem ciast
Katarzyna Bosacka w swoim poście dodaje również, że produkt pochodzi z głębokiego mrożenia. To znaczny, że najpierw go upieczono, a następnie zamrożono i rozmrożono. Dlatego nie można zamrażać go ponownie.
- Chyba nie tak wyglądał skład Waszego upieczonego samodzielnie mazurka? A jak to było u Was z ciastami w święta? Z braku czasu zdarzyło Wam się kupić takiego gotowca, a potem żałowaliście czy jednak większość z Was piecze ciasta samodzielnie? - zwróciła się do swoich fanów Bosacka.
***
Zobacz również: