Kiełki popularnego warzywa jednym z najzdrowszych składników. Oto jak działają na ciało
Niewielkie i delikatne, ale skrywające w sobie ogromne zasoby prozdrowotnych właściwości. Kiełki brokułu, bo o nich właśnie mowa, to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei zawarty w nich sulforafan charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym.
Dlaczego warto jeść kiełki brokułu?
Kiełki brokułu, które bez problemu możemy kupić w większości marketów, to świetne źródło wielu witamin - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K. Spożywając kiełki, dostarczamy również organizmowi niezbędnych minerałów w postaci wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, selenu, manganu, cynku i potasu.
Ponadto kiełki brokułu to także bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, koenzym Q10, karoten, luteina i białko. Kiełki powinniśmy dołączyć do naszej diety m.in. z uwagi na zawarty w nich sulforafan, czyli siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, który charakteryzuje się właściwościami przeciwnowotworowymi.
Sulforafan znajduje się w warzywach kapustnych, ale jego największe stężenie występuje właśnie w kiełkach brokułu. Należy zaznaczyć, że kondensacja sulforanu maleje wraz ze wzrostem rośliny. Związek ten posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także chroni układ sercowo-naczyniowy.
Kiełki brokułu są niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik sprzyja szybszemu trawieniu. Naukowcy są zdania, że najwięcej prozdrowotnych właściwości mają 6-dniowe łodygi kiełków brokułu.
Czytaj także: Kiełki: Najtańsza i najpełniejsza porcja zdrowia
Kiełki brokułu poprawiają działanie mózgu, zwalczają wirusy i regulują poziom cukru
Regularne spożywanie kiełków brokułu może neutralizować bakterie H. pylori, które znajdują się w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Bakterie powodują m.in. stany zapalne jelit i wrzody żołądka, zwiększając ryzyko rozwinięcia się nowotworów. Wspomniany sulforafan dzięki właściwościom przeciwutleniającym, zmniejsza kolonie H. pylori w żołądku i łagodzi stany zapalne.
Badania wykazały również, że sulforafan pomaga chronić ośrodkowy układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym, poprawiając przy tym funkcje poznawcze.
Spożywanie kiełków brokułu może sprzyjać w walce z infekcją wirusową. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że sulforafan hamuje rozwój wirusa grypy, wirusa Epsteina Barra, wirusa zapalenia wątroby typu C i wirusa HIV.
Sulforafan z kiełków brokułu może również przyczyniać się do wyrównania odpowiedniego poziomu cukru we krwi, co może sugerować, że spożywanie kiełków zalecane jest osobom zmagającym się z cukrzycą. Należy jednak zaznaczyć, że naukowcy nadal prowadzą badania w tej materii.
Warto wiedzieć: Co cenniejsze: Ziarna czy kiełki słonecznika?