Krótki kurs alergologii
Alergia to skutek nadwrażliwości układu odpornościowego na białko, które jest traktowane jak wróg. To cecha genetyczna. Organizm obarczonego nią człowieka wytwarza zwykle swoiste dla alergenu przeciwciała IgE, które pojawiają się we krwi na skutek kontaktu z wyimaginowanym wrogiem, tu jadem osy czy pszczoły (ale także kurzem, roztoczami, białkiem mleka krowiego, pyłkami roślin, pleśniami czy sierścią).
Przeciwciała IgE zostaną we krwi alergika na zawsze. Jeśli wróg zaatakuje, dochodzi do bitwy. Przeciwciała IgE natychmiast łączą się z alergenami, próbując je obezwładnić. Komórki, na których powierzchni rozgrywa się walka, ulegają uszkodzeniu, wydostają się z nich tzw. mediatory zapalenia: histamina i leukotrieny, które wywołują stan zapalny, stąd pokrzywka i obrzęk.
Histamina powoduje skurcz oskrzeli i mięśni gładkich powodujący problemy z oddychaniem i częste po ukłuciu osy lub pszczoły dolegliwości brzuszne: nudności, wymioty.