Kwas foliowy zapobiega alergii?

Ostatnio w prasie pojawiły się informacje, że kwas foliowy skutecznie zapobiega rozwojowi alergii, a także zmniejsza nasilenie objawów choroby. Czy rzeczywiście tak jest, zapytaliśmy eksperta "Mam dziecko".

Dr Ewa Najberg: Jak wiadomo alergia jest dużym problemem klinicznym, stąd tak wiele badań o wpływie różnych witamin, mikroelementów czy kwasów tłuszczowych na przebieg schorzeń uczuleniowych.

Ostatnio rzeczywiście ukazały się doniesienia, które wykazały, że im wyższy poziom kwasu foliowego (witaminy B9), tym niższe stężenia przeciwciał IgE, mniej dolegliwości alergicznych i łagodniejszy przebieg astmy.

Mechanizm tego zjawiska trudno wytłumaczyć. Być może kwas foliowy hamuje reakcje zapalne, które są istotą wszystkich schorzeń alergicznych.

Należy jednak zaznaczyć, że w innych badaniach wykazano pogorszenie przebiegu astmy oskrzelowej przy wysokich stężeniach kwasu foliowego. Wiadomo również, że od wielu lat kobiety ciężarne otrzymują dodatkowe dawki kwasu foliowego.

Mimo to, w tym czasie wzrosła ilość alergii. Moim zdaniem potrzebne są dalsze pogłębione badania, ponieważ rola i przydatność kwasu foliowego w alergii jest niejednoznaczna.

W chwili obecnej nie jest on zalecany alergikom przez lekarzy rutynowo - ani profi laktycznie, ani leczniczo.

Niezbędna dla organizmu codzienna dawka witaminy B9 zawarta jest w dobrze skomponowanej, urozmaiconej diecie, w której znajdują się m.in. zielone, liściaste warzywa, banany, groch, fasola, soczewica i otręby pszenne.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas