Listopad i grudzień to dopiero początek. W lasach pojawił się mało znany grzyb
Wiele osób sądzi, że sezon grzybowy kończy się wraz z listopadem. To jednak błędne przekonanie. Chociaż popularne jesienne grzyby powoli znikają już z lasów, pojawiają się inne, równie smaczne gatunki. Jednym z nich jest mało znany grzyb o łagodnym smaku, który idealnie nadaje się do marynowania.
Spis treści:
Koniec listopada nie musi oznaczać końca sezonu grzybowego. Obecnie w Polskich lasach zaczął pojawiać się pewien mało znany grzyb, który coraz częściej zwraca uwagę grzybiarzy. To wodnicha późna, zwana potocznie "brzydkim kaczątkiem".
Zobacz również: Tegoroczny listopad zaskoczył grzybiarzy. Wciąż wynoszą z lasów pełne kosze. Gdzie jest ich najwięcej?
Wodnicha późna — jak wygląda i co ją charakteryzuje?
Wodnicha późna zwana "brzydkim kaczątkiem" swój przydomek zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Kapelusz tego grzyba ma zazwyczaj oliwkowobrunatną, brudnooliwkową lub żółtooliwkową barwę, która jest nieco ciemniejsza na środku. Kolor ten jest jednak zmienny, z czasem na kapeluszu mogą dominować odcienie żółci i czerwieni.
Może on dorastać do 12 cm średnicy. Początkowo jest półkulisty, a z wiekiem staje się wypukły, aż do płaskiego i w końcu wklęsłego. Czasem możemy zauważyć na nim słabo zaznaczony grab. Powierzchnia kapelusza jest gładka i mocno śluzowata.
Z kolei trzon wodnichy późnej ma biały kolor, który z czasem ciemnieje do żółtego, a nawet pomarańczowo-czerwonego. Może być równy na całej długości lub też delikatnie zwężony u podstawy. Ma również słabo zaznaczony pierścień. Tak jak kapelusz, jest on delikatnie śluzowaty.
Mało znany grzyb w polskich lasach. Gdzie znajdziemy wodnichę późną?
Wodnicha późna w Polsce jest dość pospolita. Jej owocniki pojawiają się dopiero późną jesienią, a także wczesną zimą. Grzyb ten rośnie gromadnie.
Znajdziemy go przede wszystkim w lasach iglastych, najczęściej pod sosnami. Wodnicha późna często pojawia się po pierwszych przymrozkach.
Zobacz również: Pokazali ogromne czubajki kanie. Sezon grzybowy nadal trwa
Czy wodnicha późna jest jadalna?
Mimo mało apetycznego wyglądu wodnicha późna zaskakuje swoim przyjemnym smakiem! Jest ona grzybem jadalnym, jednak jeśli chcemy cieszyć się jej najlepszym smakiem, powinniśmy zbierać tylko młode osobniki.
Marek Snowarski autor popularnej strony grzyby.pl, w jednym ze swoich wpisów przyznał, że sam raczej nie zbiera tych grzybów z uwagi na nieprzyjemną konsystencję i żywiczny smak.
Jak jednak poinformowała go jego korespondentka Monika Przyborowska, tylko niektóre owocniki wykazują takie cechy:
Tak jest wyłącznie w przypadku bardzo starych egzemplarzy, poznaje się je po jasnobrązowym kolorze kapelusza i żółtych lub pomarańczowych blaszkach. Młoda wodnicha, z kapeluszem ciemnobrązowym lub oliwkowym i jasnooliwkowymi do jasnożółtych blaszkami jest zwarta i ma przyjemny smak. To mój ulubiony grzyb do marynowania. Nadaje się też do suszenia i każdego rodzaju obróbki
Zbierając te grzyby, trzeba uważać! Nie pomyl go z lejkówką
Zbierając wodnichę późną, musimy jednak szczególnie uważać. Można pomylić ją z lejkówkami np. z lejkówką zimową, której owocniki na pierwszy rzut oka są bardzo podobne. Wyrastają one w tych samych miejscach i o tej samej porze roku, co jeszcze bardziej podnosi ryzyko pomyłki.