Supergrzyby pojawiły się w Biedronce. Biją na głowę maślaki i podgrzybki

Polska kuchnia kocha grzyby. Choć w większości popularnych przepisów znajdują się kurki, maślaki, borowiki i inne skarby z polskich lasów, wielu z nas decyduje się na urozmaicenie tradycyjnych receptur i sięgniecie po przysmaki z innych kręgów kulturowych. Jednym z takich frykasów może być shimeji – pochodzący z Azji grzyb, który można kupić w polskich dyskontach.

Grzyby shimeji mogą być alternatywą np. dla pieczarek
Grzyby shimeji mogą być alternatywą np. dla pieczarek123RF/PICSEL

Kuchnia nie przepada za nudą. Choć cenimy tradycyjne receptury lubimy miksować je ze smakami, charakterystycznymi dla odległych zakątków świata. Jednym z regionów, dostarczających zdawałoby się niewyczerpanych inspiracji, jest Azja.

Terapeutka u Katarzyny Zdanowicz: Przestajemy wybierać, bo jesteśmy na autopilocieINTERIA.PL

Skarb z azjatyckiego lasu

To właśnie stamtąd pochodzą grzyby shimeji (ich nazwa przetłumaczona z japońskiego na polski brzmiałaby "grzyby rosnące w głębokim lesie.") Białe lub brązowe, niewielkie, o małych główkach i cienkich nóżkach na Wschodzie są popularnym przysmakiem, w Polsce zaś wciąż czekają na odkrycie. Być może okazją do niego będzie fakt, że od pewnego czasu za niewielką cenę możemy zakupić je w popularnych dyskontach i marketach takich jak Biedronka czy Auchan.

Grzyby shimeji to azjatycki przysmak
Grzyby shimeji to azjatycki przysmak123RF/PICSEL

Prosty przepis z grzybami shimeji

Grzyby shimeji wymagają obróbki termicznej, w przeciwnym razie są szkodliwe.  Przed procesem smażenia, gotowania czy duszenia należy dokładnie je oczyścić. Warto pamiętać, że do spożycia nadają wyłącznie ich kapelusze i trzonki.

Choć grzyby shimeji wymagają starannej obróbki, ich smak  - pikantny, o lekko orzechowych nutach, rekompensuje wysiłki. Do czego warto wykorzystywać grzyby shimeji? Małe grzybki mogą być składnikiem wielu potraw takich jak np. kurczak po chińsku czy schab w pięciu smakach. Jednak dla poczatkujących polecamy bardzo proste, ale smaczne danie, a mianowicie - makaron z warzywami i grzybami shimeji. Aby go przygotować wystarczy przysmażyć na patelni ulubione warzywa (w przypadku tego przepisu szczególnie dobrze sprawdzi się por i marchewka)i grzyby shimeji.  Idealną miękkość powinny osiągnąć po około 7 minutach na ogniu. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron i smażymy całość jeszcze przez chwilę. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie sos sojowy.

Grzyby shimeji - jedz dla zdrowia

Grzyby shimeji to nie tylko smak, ale również prozdrowotne właściwości. Te małe przysmaki są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożycie wpływa pozytywnie na stężenie cholesterolu we krwi, może wspomagać profilaktykę nowotworów oraz wspomagać pracę układu nerwowego i hormonalnego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas