Reklama

Reklama

Najczęstsze grzybowe pomyłki. 10 trujących grzybów, które możemy pomylić z jadalnymi

Goryczak żółciowy czy borowik szlachetny? Pomyłka zdarza się nawet doświadczonym grzybiarzom. Na jakie grzyby musimy szczególnie uważać, aby uniknąć poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia? Sprawdź, które gatunki mogą zmylić nawet znawców.

Na koniec wakacji oraz początek jesieni czekali wszyscy miłośnicy grzybobrania. Dla wielu Polaków to okazja do zrobienia zimowych zapasów oraz forma spędzania wolnego czasu i relaksu. 

W lasach znajdziemy wiele gatunków grzybów, wśród których mamy grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie przyglądać się zbieranym okazom.

Zobacz również: Jakie grzyby można teraz spotkać w lasach?

Głowna zasada podczas grzybobrania jest taka: zbieramy tylko te grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne. To jedyny sposób na uniknięcie zatrucia.

Reklama

10 grzybowych pomyłek (trujący/jadalny)

  • Muchomor sromotnikowy - czubajka kania, gąska zielonka, gołąbek zielonawy
  • Muchomor plamisty - czubajka kania
  • Lisówka pomarańczowa - pieprznik jadalny
  • Goryczak żółciowy - borowik szlachetny
  • Pieczarka żółtawa - pieczarka polna, dwuzarodnikowa, zaroślowa
  • Mleczaj wełnianka - mleczaj rydz
  • Maślanka wiązkowa - opieńka miodowa
  • Piestrzenica kasztanowata - smardz jadalny (chroniony w stanie naturalnym)
  • Czubajeczka ostrołuskowa - czubajka kania
  • Czubajka czerwieniejąca (odmiana bohemica) - czubajka kania 


Zobacz również: Jakie rośliny warto posadzić we wrześniu? Zadziałaj teraz, a wiosną będziesz się cieszyć pięknym ogrodem

Zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Zbieramy tylko te grzyby, co do których nie mamy wątpliwości, że są jadalne
  • Zbieramy tylko grzyby dobrze wykształcone i wyrośnięte (przy młodych owocnikach znacznie łatwiej jest o pomyłkę)
  • Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z grzybobraniem, powinniśmy zbierać wyłącznie grzyby rurkowe (w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących)
  • Unikajmy błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy - sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Grzyby zbieramy do przewiewnych koszyków, nie używamy worków foliowych, ponieważ powodują zaparzanie i szybsze psucie grzybów
  • Potraw z grzybów oraz samych grzybów nie przechowujemy zbyt długo
  • Nie zbieramy grzybów rosnących  na skraju lasów, w rowach, przy drogach czy zakładach produkcyjnych
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących

Co warto wiedzieć o jedzeniu grzybów

Grzyby leśne są ciężkostrawne, dlatego nie powinno się ich spożywać w zbyt dużych ilościach. Szczególnie powinny uważać osoby mające choroby układu pokarmowego, a dzieciom do lat 12 grzybów nie podajemy wcale.

Zobacz również: Te grzyby są trujące! Sprawdź, jak je rozpoznać

Grzybów nie jemy na surowo! Zawsze należy poddać je obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.

Warto wiedzieć, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem, np. borowik ponury.

Ważne! Jeżeli po spożyciu grzybów odczuwamy jakiekolwiek dolegliwości (nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura) - należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | grzybobranie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy