Najpiękniejsze kwiaty na Wielkanoc: Kiedy je uprawiać i jak pielęgnować?

Spraw, by wiosna zagościła nie tylko na świątecznym stole, ale w całym mieszkaniu! Przełom marca i kwietnia to czas kwitnienia pierwszych kolorowych i intensywnie pachnących kwiatów. Narcyzy, żonkile czy hiacynty idealnie ozdobią wielkanocny stół, ożywią każde mieszkanie i zmienią jego wystrój, wprowadzając wyjątkowy wiosenny klimat. Tulipany i bazie możesz umieścić w wazonach, a do przygotowania świątecznych stroików warto wykorzystać niezapominajki i stokrotki. Parapety i kwietniki najlepiej udekorują popularne kwiaty cebulowe, którymi można się cieszyć znacznie dłużej niż ciętymi. Dzięki nim naprawdę poczujesz wiosnę. Kiedy je kupić i jak pielęgnować, by pięknie kwitły w święta i jak najdłużej cieszyły nasze oczy?

Wiosenne kwiaty
Wiosenne kwiaty ©123RF/PICSEL

Żonkil (żółty narcyz)

Żonkile
©123RF/PICSEL

Najbardziej znane są żółte (ale występują też w wersji białej lub kremowej i wtedy potocznie nazywa się je narcyzami), ponieważ idealnie odzwierciedlają nastrój Świąt Wielkanocnych – podkreślają radość i budzącą się do życia naturę. Popularne są żonkile cięte, ale te w doniczce są znacznie trwalsze. Hodowla żonkili z własnych cebul jest raczej trudna (trzeba je zasadzić już na przełomie sierpnia i września, trzymać w chłodnym miejscu aż do lutego i regularnie podlewać). Dlatego doniczkowe żonkile najłatwiej kupić w sklepie (ogrodniczym lub większym markecie) w lutym lub marcu. Kosztują niewiele, zazwyczaj mają już pąki, a nawet rozwinięte kwiaty. Najlepiej kupować takie, których pędy mają kilka centymetrów. Pamiętaj, że nie powinno się ich przesadzać do innej doniczki.

Pielęgnacja tych kwiatów jest prosta. Gdy zaczynają wypuszczać liście lub kwiaty, najlepiej zapewnić im nasłonecznione miejsce (np. parapet okienny). Tolerują też półcień, więc możemy je ustawić na stole czy regale. Nie wymagają nawożenia, a podlewać powinno się je regularnie, ale niewielką ilością wody. Kwitną kilka-kilkanaście dni nawet w nieogrzewanych pomieszczeniach, a optymalna temperatura nie powinna przekraczać 20 stopni. Po przekwitnięciu cebule żonkili można wsadzić do ogrodu, ale dopiero jesienią.

Hiacynt

Hiacynt
©123RF/PICSEL

Hiacynt to prawdziwy król wiosny. Jego intensywny kolor (niebieski, różowy, fioletowy lub biały) oraz zapach zachwyci każdego. Świetnie wygląda w przezroczystej szklanej doniczce, ponieważ można go wtedy podziwiać w całej okazałości. Kwitnie od kwietnia do maja, dłużej, jeśli w pomieszczeniu jest chłodno. Dlatego w ciepłe wiosenne dni warto umieszczać go na zewnątrz. Jeśli chcemy cieszyć się hiacyntem wiosną, hodowlę powinno się zacząć już jesienią. W marcu i kwietniu w sklepach pojawiają się już kwitnące kwiaty. Najlepiej kupować te z zielonymi kwiatostanami.

Hiacynty powinny stać w nasłonecznionym, ale chłodnym miejscu (16-20 stopni), nie trzeba ich nawozić, wystarczy regularnie podlewać niewielką ilością wody, tak by podłoże było zawsze lekko wilgotne. Jeśli rośliny rosną w naczyniu z wodą, powinno się ją wymieniać każdego dnia. Przy niskiej temperaturze kwitnącymi hiacyntami można się cieszyć nawet przez miesiąc.

Szafirek

Szafirek w skorupce
©123RF/PICSEL

Uwagę przykuwają także szafirki – piękne i dorodne kwiaty o niebieskim, błękitnym, fioletowym lub białym kolorze. Roztoczą w domu delikatny i świeży zapach, wprowadzając aurę wiosny. Małe szafirki dostępne są już w sklepach i kwiaciarniach na przełomie lutego i marca. Bardzo ładnie prezentują się w białych i kolorowych doniczkach, a także szklanych naczyniach.

Szafirki nie lubią zbyt ostrego światła ani zupełnego cienia. By dłużej mogły kwitnąć, warto zapewnić im optymalną temperaturę, najlepiej 18 stopni. W ciągu dnia można je zostawiać na przykład na balkonie, ale na noc koniecznie trzeba je schować do domu. Nie wymagają nawożenia, powinno się je podlewać niewielką ilością wody. Przed Wielkanocą można je ostrożnie przesadzić na przykład do pomalowanych skorupek po jajkach. Trzeba tylko uważać, by nie uszkodzić ich delikatnych korzeni. Efekt będzie zniewalający!

Krokus

©123RF/PICSEL

Krokusy to kwiaty, które szczególnie kojarzą się z wiosną, a ich niepowtarzalna barwa ożywi każde wnętrze. Doniczkowe krokusy są dostępne w sklepach nawet od stycznia, ale by cieszyć się nimi w święta, warto kupić je na przełomie marca i kwietnia. Najlepiej kupować te z wykształconymi pąkami, ale nierozkwitnięte. Krokusy kwitną krótko, jednak dłużej będziemy się nimi cieszyć, jeśli zapewnimy im jasne i chłodne miejsce, a także świeże powietrze. Kwiaty należy regularnie podlewać niewielką ilością wody. Będą się świetnie prezentować w podłużnych doniczkach – ozdobią parapety i komody.

Irys

©123RF/PICSEL

Te spektakularne kwiaty zachwycają kolorami, fakturą i zapachem (odcienie różu, niebieskiego i bieli). Wyglądają bardzo delikatnie dzięki ażurowym płatkom, a w skupisku pięknie się prezentują. Doniczkowe irysy można kupić w sklepach i kwiaciarniach już w marcu. Trzeba je regularnie podlewać niewielką ilością wody, a także nawozić wieloskładnikowym nawozem dla roślin kwitnących. Irysy preferują lekko nasłonecznione miejsca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas