Nalewki lecznicze
Książeczka zawiera kilkadziesiąt przepisów na nalewki, wina i "winka", miody, syropy i krople przyrządzane w domu i pomagające na wiele codziennych dolegliwości.

Przepisy oparte są przede wszystkim na roślinach zielarskich, ale nie tylko na tych, zatwierdzonych przez konwencjonalną medycynę. Na świecie przecież występuje tysiące gatunków roślin, których właściwości odżywcze i terapeutyczne wypraktykowano już przed wiekami. Ostatnio obserwujemy powrót do tych naturalnych metod przywracania zdrowia. Z cebuli, czosnku, dzikiej róży czy jarzębiny nasze babcie robiły różne medykamenty. Starsze pokolenia pamiętają ukryte w głębi kredensu karafki, w których trzymano tajemne trunki, będące - według ich "producentów" - panaceum na wszystkie dolegliwości ciała i ducha. Większość przepisów w tym zbiorze pochodzi więc z dawnych notatek, kalendarzy czy ustnych relacji. Są też i te znane kiedyś w dawnych kulturach, a dziś modne i u nas, jak np. słynna nalewka czosnkowa, której recepturę znaleziono w ruinach tybetańskiego klasztoru. Pomogą w codziennych kłopotach zdrowotnych, wzmocnią, podniosą odporność i kondycję. Nie zaszkodzą nikomu. Trzeba tylko pamiętać, żeby przed kuracją zasięgnąć konsultacji lekarskiej.