Niedobór daje jasne sygnały. Problem dotyka seniorów i 9 na 10 kobiet
9 na 10 kobiet ma niedobory kwasu foliowego - tak wynika z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Southampton. Organizm wysyła wówczas jasne sygnały, których lepiej nie lekceważyć. Jak uzupełnić kwas foliowy? Oczywiście konieczna jest suplementacja. Można też sobie pomóc naturalnymi sposobami. Z pomocą przychodzi popularny sok.
Kwas foliowy (zwany również witaminą B9) w organizmie pełnie wiele ważnych funkcji. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego czy krwionośnego.
Spis treści:
Z niedoborem mierzy się 9 na 10 kobiet
Badacze z Uniwersytetu w Southampton nie pozostawiają wątpliwości: dziewięć na dziesięć kobiet ma niski poziom kwasu foliowego. Jego niedobór może nieść ze sobą wiele przykrych konsekwencji, zwłaszcza u kobiet w ciąży. A jego odpowiednia ilość w organizmie jest wtedy konieczna, bo zapobiega wadom cewy nerwowej, takim jak rozszczep kręgosłupa.
Dorosły człowiek potrzebuje dziennie 200 mikrogramów kwasu foliowego, ale kobiety w ciąży powinny dostarczać organizmowi co najmniej dwa razy większą dawkę. Eksperci z Wielkiej Brytanii wskazują, że kwas foliowy wspiera produkcję zdrowych komórek i materiału genetycznego. Dlatego jego niedobór w pierwszych tygodniach ciąży może doprowadzić do poważnych wad. A te rocznie dotyka ponad 1000 dzieci.
Z niedoborem kwasu foliowego mogą się również mierzyć osoby starsze, otyłe i cierpiące na schorzenia jelit i nerek, depresję, nowotwory złośliwe, cukrzycę typu 1 i 2.
Problemy z kwasem foliowym mogą wynikać m.in. z przyjmowania niektórych leków (np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych, antybiotyków, leków przeciwpadaczkowych czy środków antykoncepcyjnych), ale również ze względu na palenie tytoniu.
Objawy niedoboru kwasu foliowego
Gdy w organizmie brakuje kwasu foliowego, organizm zaczyna wysyłać jasne sygnały. Ze względu na to, że konsekwencje mogą być naprawdę poważne i podejrzewamy u siebie taki problem, lepiej nie zwlekać z wizytą u lekarza.
Oto objawy niedoboru kwasu foliowego:
- spadek odporności,
- senność,
- przewlekłe zmęczenie,
- bóle głowy,
- kołatanie serca,
- mrowienie i drętwienie rąk,
- zaburzenia pamięci,
- gorsza koncentracja,
- gorszy nastrój.
Niedobór daje jasne sygnały? Pij szklankę soku dziennie
Dietetyczka Frankie Phillips w rozmowie z "SurreyLive" podkreśla, że folian jest niezbędnym składnikiem wielu ważnych procesów zachodzących w organizmie. Zwraca uwagę, że istnieje prosty sposób na to, by regularnie uzupełniać jego niedobory.
"Szklanka 100-proc. soku pomarańczowego o pojemności 150 ml jest znanym źródłem kwasu foliowego. To wygodny i niedrogi sposób na osiągnięcie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze" - przekonuje ekspertka.
Phillips zaleca, by do swojego codziennego menu włączyć żywność i napoje bogate w kwas foliowy. Oprócz soku pomarańczowego, warto sięgać po warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż i brokuły. Do posiłków można dodawać rośliny strączkowe, np. groszek, soczewicę, ciecierzycę i fasolę.
"Na przykład tylko jedna szklanka gotowanej soczewicy zawiera 90 proc. dziennego zapotrzebowania. Rośliny strączkowe są również bogate w białko, błonnik i przeciwutleniacze" - zwraca uwagę ekspertka.
Źródło:
Interia, www.getsurrey.co.uk/news/health/drink-150ml-orange-juice-90-30429841