NNKT na zdrowie
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega - 3 przyczyniają się do obniżenia masy tkanki tłuszczowej oraz poprawiają poziom lipidów we krwi u osób chorych na cukrzycę - donoszą naukowcy z Francji.
Uczeni z Institut national de la santé et de la recherche medicale (INSERM) poddali badaniu grupę kobiet chorych na cukrzycę typu 2. Dietę pacjentek uzupełniono o preparaty zawierające kwasy Omega - 3. Jednocześnie wyodrębniono losowo grupę kobiet, które otrzymywały olej parafinowy w charakterze placebo.
W grupie pacjentek przyjmujących kwasy Omega - 3 naukowcy zaobserwowali redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej oraz znaczny ubytek całkowitej masy tłuszczowej organizmu.
Uczeni podkreślają również, że dzienna dawka kalorii przyswajanych przez badane kobiety nie uległa zmianie w trakcie doświadczenia.
Wśród badanych, którym podawano preparaty z kwasami Omega - 3, naukowcy zaobserwowali również niższy poziom trójglicerydów, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy. W rezultacie poprawiła się relacja szkodliwych trójglicerydów do HDL (tzw. dobry cholesterol).
- Diabetycy to grupa szczególnie narażona na otyłość i miażdżycę. Osoby chore na cukrzycę umierają najczęściej właśnie z powodu zaburzeń lipidowych - wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Jak tłumaczą autorzy badania - zestaw genów związanych z procesami zapalnymi w podskórnej tkance tłuszczowej uległ zmniejszeniu w grupie przyjmującej preparaty z kwasami Omega - 3.
Już wcześniejsze badania pokazały znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega - 3 dla walki z cukrzycą.
W październikowym wydaniu "Journal of American Medical Association" naukowcy z Uniwersytetu Colorado dowiedli, że przyjmowanie suplementów zawierających kwasy Omega-3 oraz witaminy D hamuje rozwój autoagresji komórek wysp trzustkowych - procesu, który bezpośrednio poprzedza cukrzycę typu 1.
Według danych Ministerstwa Zdrowia w Polsce na cukrzycę cierpi 2 - 2,5 mln osób, co stanowi ok. 5 proc. społeczeństwa. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje z kolei, że do 2030 roku liczba cukrzyków na świecie wzrośnie o 55 proc. do 380 mln. Z powodu cukrzycy umiera co roku 3,2 mln osób, co sprawia, że choroba jest zaliczana do 10 najważniejszych epidemicznych zagrożeń życia i zdrowia.
Kwasy Omega-3
Tłuszcze z rodziny Omega-3 zaliczane są do długołańcuchowych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które:
- stanowią budulec tkanki mózgowej;
- wpływają na jakość błon komórkowych wszystkich komórek ciała;
- ich obecność jest ważnym czynnikiem rozwoju mózgu i zachowania sprawności umysłowej aż do późnego wieku;
- przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych i korzystnie wpływają na układ naczyniowy;
- pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, alergii, wszelkich chorób układu immunologicznego;
- podnoszą odporność organizmu;
- są niezbędnym składnikiem do syntezy hormonów takich jak dopamina i hormon szczęścia - serotonina;
- obecność kwasów Omega-3, poprzez zapobieganie nadprodukcji leptyny, wspomaga również odchudzanie.
Mimo tak ważnej roli kwasy te nie są wytwarzane przez ludzki organizm. Dlatego powinny być dostarczane w pokarmie.
Ich naturalnym źródłem są ryby morskie: szprotka, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka, dorsz, śledź, a także kawior i inne owoce morza. Bogate w Omega-3 są również oleje (lniany, z pestek dyni, orzechowy, klonowy i rzepakowy), siemię lniane, orzechy włoskie i brazylijskie, a także zielone warzywa liściaste.Dostarczenie zalecanej dziennej dawki (1-3 g) kwasów Omega-3 wymaga spożycia około 150 g tłustych ryb morskich lub 1-2 łyżek oleju lnianego lub orzechowego. Nie przestrzeganie tego zalecenia może doprowadzić do niedoboru kwasów Omega-3 w organizmie. Może to być przyczyną problemów z układem krążenia, umysłowych (dysleksja, zaburzenia pamięci), emocjonalnych (depresje), metabolicznych (otyłość), dermatologicznych, odpornościowych i innych.
Kwasy Omega-6
Kwasy linolowy i gamma-linolenowy z rodziny Omega-6 to także Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Rola kwasów Omega-6 jest nie do przecenienia, ponieważ:
- wraz z kwasami Omega-3 pełnią kluczową rolę w regulowaniu funkcjonowania mózgu oraz zapewniają normalny wzrost i rozwój;
- ich obecność w organizmie jest konieczna do utrzymania zdrowia kości, regulacji metabolizmu, stymulowania wzrostu skóry i włosów oraz utrzymania zdolności rozrodczych;
- badania kliniczne dowodzą, że kwasy z rodziny Omega-6 pomagają w leczeniu m.in. ADHD, anoreksji, osteoporozy, cukrzycy, alergii, chorób oczu i symptomów menopauzy.
Podobnie jak w przypadku kwasów Omega-3, nie są one wytwarzane przez ludzki organizm. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych, np. kukurydzianym, sezamowym, słonecznikowym, sojowym, w oleju z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy, a także w mięsie i nabiale (zwłaszcza w mleku i jajach).
Aby wprowadzenie NNKT do codziennej diety przyniosło oczekiwane rezultaty kwasy te muszą występować w odpowiednich proporcjach. Dzienna dawka kwasów Omega-6 zależy od ilości spożywanych kwasów Omega-3. Bardzo ważne jest by utrzymać właściwą relację między ilością kwasów Omega-6 i Omega-3, która powinna wynosić 4:1.
Nadmiar Omega-6 w stosunku do Omega-3 może spowodować u dziecka objawy alergii, nadpobudliwości i nietolerancji pokarmowej.
Najlepszym sposobem na uniknięcie komplikacji związanych z nieprawidłowym doborem proporcji jest stosowanie gotowych preparatów, zawierających kwasy tłuszczowe.