Oskarżony: cholesterol
Jest wytwarzany przez organizm (powstaje w wątrobie) i dostarczamy go sobie z jedzeniem.
Jest nam potrzebny, ale w bardzo niewielkich ilościach. Cholesterol krąży we krwi połączony z białkami. To właśnie od ich rodzaju zależy, czy powstanie cholesterol dobry, służący naszemu zdrowiu (oznaczony skrótem HDL), czy szkodliwy (LDL).
Ten zły cholesterol (HDL) przenika w głąb ściany naczynia krwionośnego i rozpoczyna tworzenie blaszki odpowiedzialnej za miażdżycę. Zaś ten dobry (HDL) chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Ta sztuka udaje mu się dzięki temu, że potrafi wyprowadzać z naczyń krwionośnych właśnie zły cholesterol. By nasz organizm (a szczególnie układ krwionośny) był w dobrej formie, musi zostać zachowana proporcja między dwoma rodzajami cholesterolu. LDL (zły) nie powinien przekraczać 130, a dobry (HDL) - powinien wynosić więcej niż 45. Te proporcje można sprawdzić, badając stężenie cholesterolu we krwi.