Ostrzeżenie GIS. Bakterie salmonelli w słodkich przekąskach sieci Kaufland
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o natychmiastowym wycofaniu ze sprzedaży chwały sezamowej dostępnej w sieci Kaufland. Dystrybutor zgłosił do GIS obecność bakterii Salmonella spp. w dwóch partiach produktu.
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w chałwie z sieci Kaufland
3 stycznia 2023 roku Kaufland poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o wykryciu w dwóch partiach chałwy, sprzedawanej w sklepach tej sieci, salmonelli. Zakażone produkty to:
KLC.Chałwa sezamowa wanilowo-kakaowa, 100 g numer partii 26.09/2K,
KLC.Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g numer partii 25.09/1K.
GIS prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Natomiast producent podjął działania zmierzające do wycofania chałwy sezamowej z rynku.
Objawy zatrucia salmonellą
Osoby, które zakupiły produkt nie powinny go spożywać, bo może to grozić zatruciem pokarmowym - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pierwsze objawy zatrucia pałeczkami salmonelli mogą pojawić się po około 8 godzinach od spożycia produktu zakażonego przez bakterie. Objawy zatrucia salmonellą to:
- ból brzucha,
Zobacz również: Jajka są zdrowe, ale nie wszystkie. Pamiętaj o tym podczas gotowania, a unikniesz problemów
Zatrucie salmonellą - co robić?
Jeśli po spożyciu chałwy wystąpiły, któreś z wymienionych objawów należy udać się do lekarza. W przypadku łagodnych zatruć leczenie będzie opierało się przede wszystkim na wdrożeniu lekkostrawnej diety zawierającej produkty ugotowane i przetarte. Nie zaleca się stosowania ostrych przyprawa ani mleka. Konieczne jest też przyjmowaniu dużej ilości płynów, węgla aktywnego, probiotyków oraz w zależności od objawów leków przeciwgorączkowych i przeciwbiegunkowych.
W przypadku silnego zatrucia, a także u osób zaliczanych do grupy ryzyka: dzieci i ludzi powyżej 50 roku życia oraz osób borykających się z obniżoną odpornością, cukrzycą, nowotworami czy wadami serca - stosowana jest antybiotykoterapia.
Nie należy lekceważyć zatrucia pokarmowego wywołanego salmonellą, bo może ono prowadzić do ciężkich powikłań takich jak zapalenia płuc, stawów, kości czy opon mózgowo-rdzeniowych.