Ostrzeżenie GIS. Bakterie salmonelli w słodkich przekąskach sieci Kaufland

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o natychmiastowym wycofaniu ze sprzedaży chwały sezamowej dostępnej w sieci Kaufland. Dystrybutor zgłosił do GIS obecność bakterii Salmonella spp. w dwóch partiach produktu.

Sieć Kaufland wycofuje ze sklepów dwie partie produktu, w którym wykryto salmonellę
Sieć Kaufland wycofuje ze sklepów dwie partie produktu, w którym wykryto salmonellęTomasz KawkaEast News

Ostrzeżenie GIS: Salmonella w chałwie z sieci Kaufland

3 stycznia 2023 roku Kaufland poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o wykryciu w dwóch partiach chałwy, sprzedawanej w sklepach tej sieci, salmonelli. Zakażone produkty to:

KLC.Chałwa sezamowa wanilowo-kakaowa, 100 g numer partii 26.09/2K,

KLC.Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g numer partii 25.09/1K.

GIS prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Natomiast producent podjął działania zmierzające do wycofania chałwy sezamowej z rynku.

Chałwa może się kruszyć. Najlepiej kroić ją bardzo ostrym nożem
Chałwa może się kruszyć. Najlepiej kroić ją bardzo ostrym nożem123RF/PICSEL

Objawy zatrucia salmonellą

Osoby, które zakupiły produkt nie powinny go spożywać, bo może to grozić zatruciem pokarmowym - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pierwsze objawy zatrucia pałeczkami salmonelli mogą pojawić się po około 8 godzinach od spożycia produktu zakażonego przez bakterie. Objawy zatrucia salmonellą to:

  • ból brzucha,

  • ból głowy,

  • nudności,

  • wymioty,

  • biegunka,

  • gorączka.

  • Ból brzucha to jeden z objawów zatrucia salmonellą.
    Ból brzucha to jeden z objawów zatrucia salmonellą.123RF/PICSEL

    Zatrucie salmonellą - co robić?

    Jeśli po spożyciu chałwy wystąpiły, któreś z wymienionych objawów należy udać się do lekarza. W przypadku łagodnych zatruć leczenie będzie opierało się przede wszystkim na wdrożeniu lekkostrawnej diety zawierającej produkty ugotowane i przetarte. Nie zaleca się stosowania ostrych przyprawa ani mleka. Konieczne jest też przyjmowaniu dużej ilości płynów, węgla aktywnego, probiotyków oraz w zależności od objawów leków przeciwgorączkowych i przeciwbiegunkowych.

    W przypadku silnego zatrucia, a także u osób zaliczanych do grupy ryzyka: dzieci i ludzi powyżej 50 roku życia oraz osób borykających się z obniżoną odpornością, cukrzycą, nowotworami czy wadami serca - stosowana jest antybiotykoterapia.

    Nie należy lekceważyć zatrucia pokarmowego wywołanego salmonellą, bo może ono prowadzić do ciężkich powikłań takich jak zapalenia płuc, stawów, kości czy opon mózgowo-rdzeniowych.

    „Fajka pokoju”: Dieta bezglutenowa. Kiedy może zaszkodzić?Polsat Cafe
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas