Jajko? Masło? Śmietana? Nie musisz się głowić. Oto jak zrobić ciasto na pierogi

Każda gospodyni ma swoje triki na idealne ciasto pierogowe
Każda gospodyni ma swoje triki na idealne ciasto pierogowe123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Spór o składniki: sekret ciasta pierogowego
  2. Sekretne składniki pierogowego ciasta
  3. Cała prawda o cieście pierogowym

Spór o składniki: sekret ciasta pierogowego

Zobacz również:

    Sekretne składniki pierogowego ciasta

    Kilka porcji ciasta uformowanych w kule leży w glinianej misce pokrytej mąką. Miska ustawiona jest na oprószonej mąką stolnicy.
    Mąka i co jeszcze? Oto pomysły na dodatki do ciasta pierogowego123RF/PICSEL
    • Jajko bądź żółtko - jego dodatek ma powodować, że ciasto będzie zwarte. Przeciwnicy przekonują, jajko sprzyja twardnieniu ciasta.
    • Olej - wystarczy pięć łyżek na kilogram mąki, aby ciasto było zwarte i elastyczne.
    • Masło - zamiennik oleju, wystarczy jedna łyżka na pół kilograma mąki.
    • Kefir - tłusty i pełen białka ma lepiej wiązać gluten. Szklanka kefiru potrzebna jest na pół kilograma mąki, ale jego obecność nie wymaga (prócz mąki) dodatkowych składników.
    • Śmietana - kwaśny nabiał może sprawić, że ciasto ma być elastyczne.

    Zobacz również:

      Cała prawda o cieście pierogowym

      Ręce osoby wyrabiające ciasto w dużej, emaliowanej misce ustawionej na stole przykrytym jasnym obrusem w kwiaty.
      Ciasto na pierogi trzeba długo wyrabiać123RF/PICSEL
      • 0,5 kilograma mąki (najlepiej typ 450),
      • 1 szklankę wrzątku,
      • 1 szczyptę soli.

      Zobacz również:

        Kolorowe dania kuchni azjatyckiej z miseczką ryżu, talerzem zielonej fasoli edamame, kęsami mięsa z sezamem oraz świeżymi warzywami i cytryną, na których widoczne jest logo portalu oraz napis 'kuchnia'.
        Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
        "Nomada": Jak smakować Maltę? Polak, który odwiedził ponad 300 restauracjiINTERIA.PL