Pająk z ciasta na Halloween

Ta dziwnie wyglądająca przystawka jest wystarczająco przerażająca, by ozdobić stół na przyjęciu z okazji Halloween. Na pewno spodoba się również dzieciom, bo smakuje jak ulubiona przez wszystkich pizza.

pająk na Halloween
pająk na Halloween© Photogenica

Składniki

2 porcje gotowego ciasta na pizze

1 duże jajko

60 gram startego parmezanu

kilka czarnych oliwek

2 szklanki sosu marinara

ciasto pająk
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wyłóż blachę pergaminem. Przekrój kulkę ciasta na pół. Uformuj ciało pająka z jednej połówki ciasta. Druga część znów podziel na dwa.Z jednej połówki zrób głowę, zaś z pozostałego ciasta zrób 8 wałeczków. Ułóż ciało, nogi i głowę na blasze. Delikatnie dociśnij wszystkie kawałki ciasta. Posmaruj pająka roztrzepanym jajkiem i posyp nogi połową parmezanu. Przekrój oliwki i zrób z nich oczy i kleszcze. Piecz na złoty kolor, około 30 minut.

Z drugiej porcji ciasta zrób pajęcze nóżki. Podziel ciasto na 8 części i z każdej zrób wałeczek. Posmaruj jajkiem, posyp resztą parmezanu i piecz na zloty kolor. Podgrzej sos marinara. Z pomocą noża wydrąż ciało pająka i wypełnij je ciepłym sosem. Podawaj z pajęczymi nóżkami, które można maczać w sosie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas