Pająk z ciasta na Halloween
Ta dziwnie wyglądająca przystawka jest wystarczająco przerażająca, by ozdobić stół na przyjęciu z okazji Halloween. Na pewno spodoba się również dzieciom, bo smakuje jak ulubiona przez wszystkich pizza.
Składniki
2 porcje gotowego ciasta na pizze
1 duże jajko
60 gram startego parmezanu
kilka czarnych oliwek
2 szklanki sosu marinara
Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wyłóż blachę pergaminem. Przekrój kulkę ciasta na pół. Uformuj ciało pająka z jednej połówki ciasta. Druga część znów podziel na dwa.Z jednej połówki zrób głowę, zaś z pozostałego ciasta zrób 8 wałeczków. Ułóż ciało, nogi i głowę na blasze. Delikatnie dociśnij wszystkie kawałki ciasta. Posmaruj pająka roztrzepanym jajkiem i posyp nogi połową parmezanu. Przekrój oliwki i zrób z nich oczy i kleszcze. Piecz na złoty kolor, około 30 minut.
Z drugiej porcji ciasta zrób pajęcze nóżki. Podziel ciasto na 8 części i z każdej zrób wałeczek. Posmaruj jajkiem, posyp resztą parmezanu i piecz na zloty kolor. Podgrzej sos marinara. Z pomocą noża wydrąż ciało pająka i wypełnij je ciepłym sosem. Podawaj z pajęczymi nóżkami, które można maczać w sosie.