Pascha wielkanocna
Z mnóstwem bakalii.

Składniki:
- 6 żółtek, - 40 dag cukru pudru, - 2 łyżki żelatyny, 6 łyżek masła, - 1 kg sera trzykrotnie zmielonego, - 1/2 szklanki śmietany kremówki, - cukier waniliowy, 30 dag bakalii: - rodzynki, - pokrojone figi, - pokrojone suszone morele, - płatki migdałowe, - tłuszcz i mielone, - orzechy do formy Dekoracja: - plasterki mandarynek, - posiekane orzechy
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. 2. Masło utrzeć do białości. Ucierając, stopniowo dodawać ser, utarte żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Gdy masa będzie gładka, wymieszać z bakaliami i przestudzoną rozpuszczoną żelatyną. Szybko przełożyć do formy, wcześniej nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mielonymi orzechami. 3. Masę serową przykryć natłuszczoną folią aluminiową, obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki, by zastygła. 4. Paschę wyjąć z formy. Boki dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, wierzch udekorować plasterkami mandarynki. Czas przygotowania: 40 minut 1 porcja: 500 kcal