GIS wycofuje ze sprzedaży jajka. Sprawdź, czy masz je w domu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Skorupki jaj określonej partii zanieczyszczone są pałeczkami Salmonelli. GIS apeluje do konsumentów, by pod żadnym pozorem nie spożywali produktu opisanego w komunikacie.

Salmonella na skorupkach jaj
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zamieszczono ostrzeżenie publiczne, w którym czytamy, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
"W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych" - informuje GIS.
Zobacz również: "Zagrożenie dla zdrowia". Pilny apel GIS ws. herbaty. Nie spożywaj jej pod żadnym pozorem
GIS apeluje do konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny zwraca się z apelem do osób, które posiadają jajka wymienione w komunikacie. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy na stronie GIS-u.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością.