Pilne ostrzeżenie GIS: Ryzyko zatrucia pokarmowego
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Skorupki jaj określonej partii zanieczyszczone są pałeczkami Salmonelli. GIS apeluje do konsumentów, by pod żadnym pozorem nie spożywali produktu opisanego w komunikacie.
Salmonella na skorupkach jaj
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zamieszczono ostrzeżenie publiczne, w którym czytamy, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
"W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych" - informuje GIS.
Zobacz również: "Zagrożenie dla zdrowia". Pilny apel GIS ws. herbaty. Nie spożywaj jej pod żadnym pozorem
GIS apeluje do konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny zwraca się z apelem do osób, które posiadają jajka wymienione w komunikacie. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy na stronie GIS-u.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością.
Warto wiedzieć: Popularna przyprawa znanego producenta znika ze sklepów. Zawiera za dużo groźnych substancji