Prosty przepis na ciasto na wigilijne pierogi. Będą delikatne i elastyczne
Pierogi to jedno z tych ulubionych przez Polaków dań, które na wigilijnym stole ma swoje zaszczytne i ważne miejsce. Najczęściej jednak skupiamy się na farszu, ale istotne jest również ciasto. Nieważne, czy lubimy grube czy cienkie, to musi być nie tylko delikatne, ale także elastyczne. Jak takie zrobić? Nie jest to skomplikowane, ale warto znać garść cennych wskazówek - wtedy ciasto na wigilijne pierogi wyjdzie idealnie.
Jak zrobić ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi nie należy do najtrudniejszych w wykonaniu: wystarczą tak naprawdę jedynie dwa składniki podstawowe, czyli mąka i woda. Inne są opcjonalne i - według autorów koncepcji - mają zapewnić dodatkowe walory wizualne oraz praktyczne. Co jeszcze można dodać do ciasta na pierogi, aby wyszło idealne? Niektórzy optują za szczyptą soli, dodatkiem jajka (albo samego żółtka) oraz olejem lub oliwą.
Czy wszystkie składniki są potrzebne? Otóż odrobina soli sprzyja elastyczności ciasta i ułatwia formowanie, podobnie jak dodatek oleju lub oliwy. Natomiast jajko może być kontrowersyjne, gdyż jego obecność często powoduje, że całość jest twarda i trudniej i dłużej ciasto trzeba wyrabiać. Wyjątkiem jest dodatek samego żółtka - jego obecność nie tylko podkreśli delikatny kolor ciasta, ale nie wpłynie negatywnie na konsystencje całości. Oczywiście, jajko można całkowicie pominąć, ponieważ i bez niego łatwo jest osiągnąć idealny i zamierzony efekt.
Idealne ciasto na pierogi? Trzymaj się tych zasad
Samo połączenie składników ciasta na pierogi, to dopiero połowa sukcesu. Aby faktycznie otrzymać idealne, trzeba trzymać się kilku ważnych zasad. Jakich?
* Woda do pierogów powinna być gorąca, a najlepiej wrząca. To właśnie pod wpływem ciepła wiąże się gluten, który odpowiada za elastyczność. Najlepiej, aby najpierw usypać z mąki kopiec, następnie dodać wodę i szybko wymieszać. Oczywiście, aby się nie poparzyć, na początku można pomóc sobie nożykiem. Kiedy delikatnie ostygnie, można je dokładnie wyrabiać.
* Wyrabianie ciasta powinno być intensywne, nie wolno się zrażać, jeśli na początku masa zacznie lepić się do rąk i stolnicy. Niestety, potrzeba trochę czasu i siły, aby osiągnęło odpowiednią konsystencję. Kiedy ciasto na pierogi jest idealne? Wyrabianie należy przestać dopiero wtedy, gdy ciasto przestanie się lepić do palców.
* Ciasto powinno "odpocząć", nie wałkujmy go od razu po wyrobieniu, ale odstawmy pod ściereczkę lub miskę na około pół godziny.
Przepis na ciasto na wigilijne pierogi
Jeśli w ferworze przygotowań umknął nam przepis na pierogi, proponujemy sprawdzoną recepturę. Co trzeba przygotować na ciasto idealne?
500 gramów mąki pszennej (najlepiej typ 450)
Szklanka gorącej wody
Szczypta soli
Żółtko (opcjonalnie)
Olej (dwie łyżki, jeśli nie dodajemy jajka cztery łyżki)
Sposób przygotowania:
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, dodać do niego sól oraz zrobić miejsce na wodę. Partiami dolewać płyn cały czas mieszając (na początku łyżką lub nożykiem), w międzyczasie dodać oleju i jajko i sprawnie wyrabiać ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Następnie odłożyć je na 30 minut, a potem sprawnie wałkować na odpowiednią grubość.