Przez żołądek do zdrowia
To, co jemy i jaki prowadzimy tryb życia w młodości warunkuje i określa jakość naszego zdrowia w przyszłości.Tak więc kobieta po 30. powinna zacząć dbać o swoje zdrowie i odżywiać się prawidłowo, aby w przyszłości uniknąć chorób.

Z tego powodu powinnyśmy przeanalizować styl naszego życia i odżywiania. Wraz z przybywaniem lat wzrasta konieczność kontroli jakości odżywiania. Z wiekiem przybywa też więcej problemów zdrowotnych. Dlaczego?
Nasz organizm nie produkuje tyle hormonów, enzymów i przeciwciał, co kiedyś. Składniki odżywcze, które dostarczamy do naszego organizmu są przyswajane ze zmniejszoną efektywnością. Aby utrzymać dobry stan zdrowia musimy dostarczać naszym tkankom i komórkom ciągły napływ wysokiej jakości składników odżywczych i mineralnych. Jak pamiętamy z lekcji biologii są to węglowodany, białka , tłuszcze, witaminy, minerały i woda. Gdy przez dłuższy czas któryś z tych składników nie dociera do naszych komórek, lub jest dostarczany w nie wystarczającej ilości to powoduje początek wadliwego funkcjonowania naszego organizmu.
Czas na zmiany
Początkowo zaczynają źle funkcjonować pojedyncze komórki, potem cała ich grupa - tkanki a następnie cały organ. Nasz organizm ma zdolność używania pewnych składników, które są zmagazynowane. Niektóre jednak składniki nie mogą być magazynowane. Trzeba ich dostarczać ciągle w każdym dniu. Przykładem są witaminy z grupy B i witamina C.
Zanim przystąpisz do jakichkolwiek działań należy uświadomić sobie, co musisz zmienić i jak. Wiedza i pełna świadomość muszą poprzedzać jakakolwiek akcję.
Najlepiej jest zacząć od obserwowania siebie. W kalendarzu lub na zwykłej kartce papieru z rubrykami notuj co jadłaś na śniadanie, obiad i kolację, czy jadłaś coś między posiłkami, czy i ile papierosów wypaliłaś, czy byłaś na spacerze lub wykonywałaś jakąkolwiek pracę fizyczną oraz jak się w danym dniu czułaś. Tego rodzaju mapa, plan kontynuuj przez 2,3 tygodnie. Pozwoli ci to na określenie drogi postępowania w przyszłości.
Na bazie tej mapy , odpowiedz na następujące pytania:
Następny krok w rozpoznaniu Twoich potrzeb to odpowiedż na pytanie, czy posiłki moje zawierają niezbędną ilość witamin, słladników mineralnych i odżywczych?
Spójrz na swoją mapę odżywiania i odpowiedz na następujące pytania:
1. Czy zjadam odpowiednią ilość świeżych warzyw i owocow? (zalecana norma to 4 lub 5 rodzajów na 1 dzień)
3.Czy środowisko w którym mieszkam jest zanieczyszczone? (zanieczyszczone powietrze , chlorowana woda, duża ilość spalin) Jeżeli Twoja odpowiedź na to pytanie jest pozytywna to musisz
sobie uświadomić, że są to czynniki zmniejszające ilość składników witaminowych i mineralnych dostarczonych do Twojego organizmu. Inaczej mówiąc, jeżeli woda, którą używasz jest chlorowana to ilość witaminy E, którą spożywasz z pokarmami jest odpowiednio zredukowana. Ponieważ nie masz bezpośredniego wpływu na zmniejszenie zanieczyszczeń środowiska to w Twojej codziennej diecie powinno się znaleźć więcej warzyw i owocow z witaminą E.
MWMEDIA