Przez żołądek do zdrowia
To, co jemy i jaki prowadzimy tryb życia w młodości warunkuje i określa jakość naszego zdrowia w przyszłości.Tak więc kobieta po 30. powinna zacząć dbać o swoje zdrowie i odżywiać się prawidłowo, aby w przyszłości uniknąć chorób.
Nasz organizm nie produkuje tyle hormonów, enzymów i przeciwciał, co kiedyś. Składniki odżywcze, które dostarczamy do naszego organizmu są przyswajane ze zmniejszoną efektywnością. Aby utrzymać dobry stan zdrowia musimy dostarczać naszym tkankom i komórkom ciągły napływ wysokiej jakości składników odżywczych i mineralnych. Jak pamiętamy z lekcji biologii są to węglowodany, białka , tłuszcze, witaminy, minerały i woda. Gdy przez dłuższy czas któryś z tych składników nie dociera do naszych komórek, lub jest dostarczany w nie wystarczającej ilości to powoduje początek wadliwego funkcjonowania naszego organizmu.
Czas na zmiany
Początkowo zaczynają źle funkcjonować pojedyncze komórki, potem cała ich grupa - tkanki a następnie cały organ. Nasz organizm ma zdolność używania pewnych składników, które są zmagazynowane. Niektóre jednak składniki nie mogą być magazynowane. Trzeba ich dostarczać ciągle w każdym dniu. Przykładem są witaminy z grupy B i witamina C.
Zanim przystąpisz do jakichkolwiek działań należy uświadomić sobie, co musisz zmienić i jak. Wiedza i pełna świadomość muszą poprzedzać jakakolwiek akcję.
Najlepiej jest zacząć od obserwowania siebie. W kalendarzu lub na zwykłej kartce papieru z rubrykami notuj co jadłaś na śniadanie, obiad i kolację, czy jadłaś coś między posiłkami, czy i ile papierosów wypaliłaś, czy byłaś na spacerze lub wykonywałaś jakąkolwiek pracę fizyczną oraz jak się w danym dniu czułaś. Tego rodzaju mapa, plan kontynuuj przez 2,3 tygodnie. Pozwoli ci to na określenie drogi postępowania w przyszłości.
Na bazie tej mapy , odpowiedz na następujące pytania:
1. Czy jesz 4 razy lub więcej : - zupy i warzywa z puszki - biały chleb, ryż - wędliny (saletrowane) - mrożone owoce i warzywa - słodycze - smażone mięso - majonez, musztardę, ketchup, dżemy
2. Czy pijesz: - kawę (więcej niż 2 szklanki) - herbatę ( więcej niż 1 szklanka) - napoje typu Coca Cola - alkohol ( więcej niż 5 razy w tygodniu po jednej lampce)
3. Czy jesz posiłki regularnie?
4. Czy palisz papierosy?
5.Czy często jesteś pod wpływem stresu?
6 Czy używasz jakichkolwiek lekarstw np. od bólu głowy itp.?
7. Czy często jesteś zmęczona, masz ból głowy i problemy z żołądkiem?
8. Czy mieszkasz na wsi?
9.Czy jesz bardzo mało lub bardzo dużo?
10. Czy się gimnastykujesz regularnie, chodzisz na co najmniej 30-minutowy spacer?
Gdy odpowiedziałaś pozytywnie na co najmniej 4 lub wiecęj pytań, twój styl życia i odżywiania musi być zmieniony.
Następny krok w rozpoznaniu Twoich potrzeb to odpowiedż na pytanie, czy posiłki moje zawierają niezbędną ilość witamin, słladników mineralnych i odżywczych?
Spójrz na swoją mapę odżywiania i odpowiedz na następujące pytania:
1. Czy zjadam odpowiednią ilość świeżych warzyw i owocow? (zalecana norma to 4 lub 5 rodzajów na 1 dzień)
2.Czy piję za dużo kawy lub herbaty a za mało mleka i soków owocowych?
3.Czy środowisko w którym mieszkam jest zanieczyszczone? (zanieczyszczone powietrze , chlorowana woda, duża ilość spalin) Jeżeli Twoja odpowiedź na to pytanie jest pozytywna to musisz
sobie uświadomić, że są to czynniki zmniejszające ilość składników witaminowych i mineralnych dostarczonych do Twojego organizmu. Inaczej mówiąc, jeżeli woda, którą używasz jest chlorowana to ilość witaminy E, którą spożywasz z pokarmami jest odpowiednio zredukowana. Ponieważ nie masz bezpośredniego wpływu na zmniejszenie zanieczyszczeń środowiska to w Twojej codziennej diecie powinno się znaleźć więcej warzyw i owocow z witaminą E.
MWMEDIA