Przygotowujemy mleko
1. Zagotuj wodę i ostudź ją do temperatury pokojowej. Następnie wlej do butelki odpowiednią ilość, zgodnie z tabelą żywienia widoczną na opakowaniu mleka modyfikowanego.
2. Wsyp do butelki ilość mleka zalecaną przez producenta. Właściwe proporcje mleka oraz wody gwarantują, że pokarm pozostanie lekkostrawny i będzie zawierał właściwe ilości składników odżywczych.
Używaj miarki dołączonej do opakowania. Powinna być pełna, ale płaska. Aby wymieszać proszek z wodą, energicznie potrząśnij butelką.
3. Sprawdź, czy gotowy pokarm ma właściwą temperaturę (idealna to 35°C), wylewając kilka kropli na wewnętrzną stronę nadgarstka.
Powinnaś czuć przyjemne ciepło, a nie gorąco.
4. Po zakończeniu karmienia wylej z butelki resztki pokarmu, wyszoruj ją dokładnie specjalną szczotką (i delikatnym płynem do naczyń), a potem opłucz pod bieżącą wodą.
Umyj też wszystkie akcesoria.
Jeśli maluch nie skończył jeszcze pół roku, konieczne jest ich wysterylizowanie.