Regionalne smaki

Latem w różnych miastach Małopolski będą się odbywać imprezy promujące regionalne produkty.

Oscypek to najsłynniejszy małopolski przysmak fot. Andrzej Sidor
Oscypek to najsłynniejszy małopolski przysmak fot. Andrzej SidorAgencja FORUM

Swoje najlepsze produkty zaprezentowali m.in. producenci wyrobów spożywczych, rolnicy, koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne. Podczas Festiwalu można było spróbować produktów z całej Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane.

W najbliższych tygodniach podobne kiermasze oraz konkursy w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku odbywać się będą w kilku miastach regionu: 21 czerwca w Oświęcimiu, a potem w Tarnowie (28 czerwca), Nowym Sączu (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca) oraz Miechowie (19 lipca).

Wystawcy-laureaci wyłonieni podczas kiermaszów półfinałowych w każdej z kategorii, a także laureaci Małopolskiego Festiwalu Smaku z 2008 r., wezmą udział w kiermaszu finałowym, który odbędzie się pod koniec sierpnia w Krakowie na placu Wolnica.

Trwająca od czerwca do września impreza to pomysł województwa małopolskiego na promocję małopolskich produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych.