Salmonella w rybie. GIS z pilnym komunikatem i apelem

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega w najnowszym komunikacie przed obecnością bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego. Spożycie takiego zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – przypomina GIS.

GIS ostrzega. W tej partii łososia odkryto groźne bakterie
GIS ostrzega. W tej partii łososia odkryto groźne bakteriePanthermediaEast News

Salmonella w łososiu. GIS ostrzega

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności pojawiło się na stronie GIS-u w środę w godzinach popołudniowych. Czytamy w nim, że "W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego".

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King

Numer partii: 0616

Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025

Kod kreskowy: 5 901576 05749

Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny  - producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

GIS apeluje do konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla konsumentów - nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - wskazuje GIS.

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

Imiona jak kwiaty. Rodzice je uwielbiająINTERIA.PL