Salmonella w rybie. GIS z pilnym komunikatem i apelem

Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega w najnowszym komunikacie przed obecnością bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego. Spożycie takiego zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – przypomina GIS.

Salmonella w łososiu. GIS ostrzega
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności pojawiło się na stronie GIS-u w środę w godzinach popołudniowych. Czytamy w nim, że "W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego".
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
Numer partii: 0616
Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
Kod kreskowy: 5 901576 05749
Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny - producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Czytaj także: Pilny komunikat dla rodziców. Ten gadżet jest niebezpieczny dla dzieci. Znika ze sklepów
GIS apeluje do konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla konsumentów - nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - wskazuje GIS.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.