Salmonella w słodkich przekąskach. GIS: rażące uchybienia sanitarne

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Początkiem stycznia Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii chałwy ze względu na wykrycie w nich bakterii Salmonella spp. Sprawa ma ciąg dalszy. Kontrole przeprowadzone w zakładzie produkcyjnym wykazały “rażące uchybienia sanitarne”. GIS zdecydował o wycofaniu wszystkich produktów z rynku — bez względu na numer partii. Chałwa dostępna jest w wielu sklepach na terenie kraju.

GIS wydał ostrzeżenie
GIS wydał ostrzeżenie123RF/PICSEL

Salmonella w chałwie i podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań

3 stycznia do Głównego Inspektoratu Sanitarnego zgłosiła się sieć sklepów Kaufland, informując o wykryciu bakterii salmonella w chałwie sezamowej marki K-Classic, której wyłącznym dystrybutorem była sieć marketów. Informowaliśmy o tym w artykule: “Ostrzeżenie GIS. Bakterie salmonelli w słodkich przekąskach sieci Kaufland".

Producent chałwy, firma "Elis" Ali Eski z Tuchomia, przedstawiła raport z badań wykonanych przez akredytowane laboratorium, z których wynikało, że w przesłanych do analizy próbkach chałwy (pochodzących z tego samego surowca, co zgłoszony przez sieć Kaufland) nie stwierdzono obecności bakterii salmonella. 15 stycznia Główny Inspektorat Sanitarny poinformował na swoje stronie, że pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdania przedstawionego przez producenta.

Kontrola w zakładach produkcyjnych “Elis" Ali Eski

W związku z podejrzeniami o sfałszowanie sprawozdania Główny Inspektorat Sanitarny przeprowadził kontrolę w zakładach produkcyjnych. Podczas badań wykryto obecność pałeczek salmonelli w wielu partiach chałwy, a także w innych produktach. W najnowszym ostrzeżeniu GIS czytamy: W zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości ‘najlepiej spożyć przed 09.07.2025’ oraz datami wcześniejszymi.

Chałwa
Chałwa123RF/PICSEL

Chwała dostępna w sklepach w całej Polsce

Główny Inspektorat Sanitarny zakazał dalszej produkcji w zakładach “Elis" Ali Eski do czasu, aż do usunięcia "rażących uchybień sanitarnych" i przywrócenia norm bezpieczeństwa. Natomiast wszystkie obecne na rynku produkty pochodzące z Tuchomia, których data ważności jest wcześniejsza niż 10.07.2025, mają zostać wycofane z obrotu i zniszczone.

"Elis" Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom produkował chałwę nie tylko dla sieci Kaufland, produkty firmy można kupić w różnych sklepach w całej Polsce pod różnymi markami. Smakosze chałwy powinni uważać na produkty:

  • K-Classic,

  • Sultan,

  • Społem,

  •  Crownfield,

  • The King.

  • W ostrzeżeniu GIS zwraca się do konsumentów, z apelem by nie jeść wycofywanej z rynku chałwy, bo jej spożycie wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

    Źródło: gov.pl

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas