Reklama

Reklama

Smażenina - cymes z patelni. Gdy spróbujesz, będziesz robić co roku

Smażenina to tradycyjna, śniadaniowa potrawa, którą przygotowuje się w niektórych domach na Wielkanoc. Jak trafiła na nasze stoły? Skąd się wywodzi? No i oczywiście najważniejsze - jak ją przygotować? Wyjaśniamy.

Smażenina to potrawa popularna w rodzinach, których członkowie pochodzą z Kresów Wschodnich. Przepis na udaną smażeninę jest często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Niejednokrotnie jej przygotowanie przebiega wedle ustalonej tradycji i przypomina o korzeniach i tradycjach wyniesionych z terenów dzisiejszej Ukrainy.

"Do rodzinnego menu wniósł ją mój Tata, pochodzący z Monasterzysk, powiat Buczacz w województwie tarnopolskim, choć bliżej stamtąd do Stanisławowa. Smażeninka, choć to bomba kaloryczna, jest dla nas czymś więcej niż tylko jedzeniem. To całe misterium. Przygotowuje się ją w wielkanocny poranek, gdy starsi domownicy są w kościele na rezurekcji, a dzieci jeszcze śpią. Niegdyś zajmowała się tym Mama, teraz obowiązek przejęłam ja" - opisywała Elżbieta Socha na jednym z lokalnych portali.  

Reklama

Zobacz również: Kiedy jest Wielkanoc? Ile będzie dni wolnych od szkoły i pracy

Składniki Smażenina - składniki

  • 1 kg kiełbasy tłustej białej i kiełbasy podwawelskiej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 kg szynki lub baleronu
  • 20 ugotowanych kurzych jaj
  • smalec
  • chrzan
  • sól
  • pieprz
  • ćwikła

Jak przygotować tradycyjną smażeninę?

Pokrojony w słupki boczek, szynkę i dwa rodzaje kiełbasy podsmażamy na patelni. Ilość składników najlepiej wybrać "na oko", zależnie od liczby osób, dla których chcemy przygotować danie.

Zależnie od wytopionej z wędlin ilości tłuszczu, możemy jego ewentualny niedobór uzupełnić smalcem. Gdy mięso się wstępnie podsmaży, dodajemy świeżo utarty chrzan. Mieszając, kontynuujemy smażenie, by po niedługim czasie dodać pokrojone w ćwiartki jajka.

Po kilku minutach potrawa jest już gotowa. Podaje się ją tradycyjnie z ćwikłą.   

Czytaj także: Zamiast żurku na wielkanocny stół. Pyszna, szybka i tania zupa chrzanowa

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy