Smażenina - cymes z patelni. Gdy spróbujesz, będziesz robić co roku

Smażenina to tradycyjna, śniadaniowa potrawa, którą przygotowuje się w niektórych domach na Wielkanoc. Jak trafiła na nasze stoły? Skąd się wywodzi? No i oczywiście najważniejsze - jak ją przygotować? Wyjaśniamy.

Smażenina to dowód na to, że danie nie musi być skomplikowane, aby wybornie smakowało
Smażenina to dowód na to, że danie nie musi być skomplikowane, aby wybornie smakowało123RF/PICSEL

Smażenina to potrawa popularna w rodzinach, których członkowie pochodzą z Kresów Wschodnich. Przepis na udaną smażeninę jest często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Niejednokrotnie jej przygotowanie przebiega wedle ustalonej tradycji i przypomina o korzeniach i tradycjach wyniesionych z terenów dzisiejszej Ukrainy.

"Do rodzinnego menu wniósł ją mój Tata, pochodzący z Monasterzysk, powiat Buczacz w województwie tarnopolskim, choć bliżej stamtąd do Stanisławowa. Smażeninka, choć to bomba kaloryczna, jest dla nas czymś więcej niż tylko jedzeniem. To całe misterium. Przygotowuje się ją w wielkanocny poranek, gdy starsi domownicy są w kościele na rezurekcji, a dzieci jeszcze śpią. Niegdyś zajmowała się tym Mama, teraz obowiązek przejęłam ja" - opisywała Elżbieta Socha na jednym z lokalnych portali.

Jak przygotować tradycyjną smażeninę?

Pokrojony w słupki boczek, szynkę i dwa rodzaje kiełbasy podsmażamy na patelni. Ilość składników najlepiej wybrać "na oko", zależnie od liczby osób, dla których chcemy przygotować danie.

Zależnie od wytopionej z wędlin ilości tłuszczu, możemy jego ewentualny niedobór uzupełnić smalcem. Gdy mięso się wstępnie podsmaży, dodajemy świeżo utarty chrzan. Mieszając, kontynuujemy smażenie, by po niedługim czasie dodać pokrojone w ćwiartki jajka.

Po kilku minutach potrawa jest już gotowa. Podaje się ją tradycyjnie z ćwikłą.

Co Polacy kochają w Wielkanocy?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas