Święcone, czyli Wielkanocny stół
Obchody świąt wielkanocnych to między innymi spotkanie rodzinne przy bogato zastawionym stole. Po uroczystej Rezurekcji, w Niedzielę Wielkanocną zasiadamy do śniadania zwanego "święconym".
Na "święconym" nie może zabraknąć wielkanocnego baranka, wyrabianego z masła, ciasta lub marcepanu. Umieszcza się go czasem na "łączce" z zasianej wcześniej rzeżuchy lub zielonego owsa. W przystrojonych bukszpanem półmiskach znajdują się mięsa i wędliny oraz koniecznie kiełbasa domowego wyrobu i uwędzona w jałowcowym dymie szynka. W wielu domach śniadanie rozpoczyna tradycyjny żurek. Na słodko podaje się przede wszystkim wielkanocne baby, mazurki, serniki, makowce i tak zwane "przekładańce".
Stół powinien też być należycie ozdobiony. Nikt już nie stawia na nim półmiska ze świńską głową, ale wciąż królują - pisanki, baranki, kurczaczki, zajączki z cukru i marcepanu oraz ozdoby trwałe.