Święta muszą być pełne tradycji

Magda Gessler
Magda GesslerPaweł WrzecionMWMedia

Żaden inny dzień nie pachnie jak polska Wigilia

Składniki

  • 1 kg maku błękitnego
  • 15 żółtek utartych na kogel mogel
  • 1 litr mleka
  • ½ litra miodu lipowego
  • ćwierć kg orzechów włoskich łuskanych, tegorocznych
  • 250 g masła
  • 4 łyżki skórki od pomarańczy, domowo usmażonej
  • skórka z 4 cytryn
  • 150 g amaretto
  • 3 krople olejku migdałowego
  • piana z 15 białek
Anna Starmach
Anna StarmachPaweł WrzecionMWMedia

Święta zawsze w rodzinnym domu w Krakowie!

Składniki

  • 4 szt. filetów z karpia (lub 4 dzwonka)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sos

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 ml białego wina
  • 80 g orzechów włoskich
  • 40 g migdałów w słupkach
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • gałązka rozmarynu
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPaweł WrzecionMWMedia

Przygotowania zaczynam już w październiku!

Składniki

  • 1/2 kg kaszy jęczmiennej
  • 100-150 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki masła
  • sól
Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia KulinariaInteria Kulinaria
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?