Teflon: Kiedy jest szkodliwy?
Teflon to jeden z tych produktów, który budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony ceniony w kuchni za swoje właściwości, dzięki którym smaży się łatwiej, z drugiej owiany złą sławą i obrzucany oskarżeniami. Wątpliwości budzą głównie dwa zagadnienia. Kwestia temperatury, którą teflon osiąga podczas rozgrzewania i zużycie naczyń pokrytych teflonem, czyli zadrapania i ubytki teflonowej powłoki, przez które - słusznie lub nie – naczynia trafiają do kosza. Czy teflon jest szkodliwy i jeśli tak, to, czy zawsze, czy tylko w pewnych warunkach – o tym wszystkim poniżej.
Co to jest teflon?
Teflon to handlowa nazwa politetrafluoroetylenu, polimeru fluorowego, który jest termoplastem, tworzywem sztucznym określanym jako niezwykle stabilny termicznie. Materiał ten wyróżnia się dużą odpornością na działanie związków chemicznych, brakiem szkodliwości dla organizmu aż do temperatury +270 st. C, jest bezsmakowy i bezzapachowy, odporny na działanie mikroorganizmów i grzybów, śliski i odporny na ścieranie.
Związek odkrył przypadkiem amerykański chemik, Roy J. Plunkett, w 1938 roku. Z teflonem spotykamy się nie tylko w kuchni, używając patelni, blach, tosterów czy opiekaczy. Używa się go również w produkcji opakowań żywności, wodoodpornych ubrań, mebli (które zyskują odporność na plamy), farb, a nawet nici dentystycznych. Naczynia pokryte powłoką z teflonu trafiły do naszych kuchni wiele lat temu, już w latach 60. XX wieku temu.
Największe zalety teflonu
Największą zaletą teflonu docenianą w kuchni jest łatwość czyszczenia i brak konieczności stosowania tłuszczu. Śliska powierzchnia sprawia, że potrawy nie przywierają, nawet wtedy, kiedy nie dodamy do smażenia tłuszczu. Mamy więc dwie korzyści w jednym.
Wpływ teflonu na zdrowie
By odpowiedzieć na pytanie o szkodliwość teflonu, musimy wiedzieć, że PTFE (politetrafluoroetylen) jest szkodliwy dla zdrowia w temperaturach powyżej 270 st. C. I tu dochodzimy do sedna problemu. Odpowiedzią na pytanie, czy teflon jest bezpieczny jest stwierdzenie: to zależy od temperatury. Teflon nie jest sam w sobie szkodliwy. Badania pokazały, że teflon (nawet jego odpryski w pożywieniu, które mogą tam trafić w wyniku uszkodzenia patelni czy blachy) nie jest toksyczny, nie jest metabolizowany przez organizm, nie zwiększa ryzyka rozwoju nowotworu, jest wydalany wraz z kałem w całkowicie niezmienionej postaci. Sam teflon nie wchodzi w reakcję z żywnością i ludzkim organizmem.
Kiedy teflon jest szkodliwy?
Teflon jest szkodliwy, kiedy uzyska zbyt wysoką temperaturę. Teflon zaczyna rozkładać się w temperaturze 320-360 st. C, z patelni lub blachy pokrytej teflonem uwalniają się trujące, rakotwórcze gazy.
Przeciwnicy teflonu podkreślają, że trudno jest ocenić w kuchni, z jaką dokładnie temperaturą mamy do czynienia. Naczynia z powłoką teflonową zaczynają emitować szkodliwe dla zdrowia substancje powyżej 270 st. C, a maksymalna temperatura smażenia to 250 st. C - kontrargumentują zwolennicy teflonu. Realne jest osiągnięcie nawet 300 - 500 st. C, jednak tu - jak tłumaczą zwolennicy teflonu - przygotowana żywność w takiej temperaturze i tak nie będzie się nadawała do spożycia.
Temperatura pod kontrolą
Ostrożnie używane naczynia do smażenia, gotowania czy pieczenia pokryte powłoką z teflonu są bezpieczne. Sam teflon nie wchodzi w reakcję z żywnością i organizmem człowieka. Powinniśmy jedynie starać się mieć pod kontrolą temperaturę, w jakiej przyrządzamy posiłki, co - warto podkreślić - czasem może okazać się trudne.
Osoby, które obawiają się, czy temperatura uzyskana podczas pieczenia lub smażenia na pewno nie przekroczy bezpiecznych wartości 270 st. C, mogą wybrać patelnie i blachy z oznaczeniem PTFE free lub zdecydować się na naczynia żeliwne, ceramiczne, szklane lub metalowe. Zużyte naczynia z powłoką teflonową powinniśmy wyrzucić. Nie spełniają swojej funkcji, a żywność może do nich przywierać.
Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl.