To jedne z najdroższych grzybów. Być może znajdziesz je we własnym ogródku

Grzybiarze z utęsknieniem wyczekują otwarcia sezonu, a ci najbardziej doświadczeni doskonale wiedzą, że już niebawem będzie można natknąć się na smardza jadalnego, który wyróżnia się nie tylko charakterystycznym wyglądem, ale przede wszystkim walorami smakowymi. Kiedy najlepiej wybrać się na poszukiwanie smardza i gdzie legalnie można go zbierać ?

Smardze to jedne z najdroższych grzybów
Smardze to jedne z najdroższych grzybów123RF/PICSEL

Smardz jadalny, nazywany także smardzem zwyczajnym, to grzyb, który z uwagi na rzadkość występowania w Polsce, do 2014 r. był pod ścisłą ochroną. Obecnie smardz podlega ochronie częściowej, a to oznacza, że zbiór na użytek własny i pozyskiwanie do celów gospodarczych możliwe jest wyłącznie w takich miejscach jak: szkółki leśne, parki, prywatne działki i ogrody.

Zdecydowanie większa liczebność tych grzybów występuje w Czechach, na Węgrzech i na Słowacji, gdzie nie są chronione, dlatego właśnie do tych krajów za smardzami jeździ wielu grzybiarzy z Polski. Co ciekawe - smardze to jedne z najdroższych grzybów, a to z uwagi na ich wyjątkowy smak i rzadkie występowanie. Obecnie za 250g suszonych smardzów trzeba zapłacić ok. 300 zł.

Smardze pojawiają się na przełomie marca i kwietnia, ale szczyt sezonu na te grzyby przypada w maju.

Smardze są pod częściową ochroną, więc nie można zbierać ich w lesie
Smardze są pod częściową ochroną, więc nie można zbierać ich w lesie123RF/PICSEL

Smardz - gdzie rośnie?

Smardze zazwyczaj wyrastają po obfitych, wiosennych opadach deszczu. Uwielbiają wyrastać na glebie nawożonej korą, ale mogą się również skrywać w bliskim sąsiedztwie drzew iglastych i liściastych. W górach możemy natknąć się na smardza, spacerując wzdłuż potoku. Z kolei na nizinach powinniśmy wypatrywać smardza pod topolą białą.

Smardz - jak wygląda?

Grzyb posiada główkę osiągającą ok. 3-10 cm wysokości i ok. 3-7 cm średnicy, w kolorze beżowym lub szarym. Owalne lub stożkowe kapelusze są bardzo charakterystyczne, ponieważ są pokryte głębokimi, nieregularnymi jamkami przedzielonymi żeberkowatymi przegródkami.

Trzon smardza ma długość 2-6 cm i jest barwy kremowej, białej lub żółtej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu bardzo często jest rozszerzona i pofałdowana.

Smardze to przepyszne grzyby
Smardze to przepyszne grzyby123RF/PICSEL

Smardz - jak wykorzystać w kuchni?

Smardze wyróżniają się orzechowym, lekko korzennym smakiem i mają bardzo intensywny aromat. Smardza absolutnie nie powinniśmy spożywać na surowo, ponieważ może poważnie zaszkodzić, dlatego należy poddać go obróbce termicznej np. podsmażając lub dusząc na patelni.

Rzecz jasna, smardze z powodzeniem możemy suszyć - wówczas ich aromat będzie jeszcze pełniejszy. Smardze mogą być doskonałym dodatkiem do różnych mięs, ale świetnie smakują również np. w jajecznicy.

„Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas