Tradycje kulinarne Japonii

Od kiedy Japończycy jadają sushi? Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem? Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?

"Tradycje kulinarne Japonii"
materiały prasowe

Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz? Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?

Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w książce "Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej.

Opinie recenzentów

"W sumie mamy do czynienia z książką interesującą i oryginalną, ze wszechmiar godną wydania drukiem. Z całym przekonaniem stwierdzam, że oczekują tego rzesze Czytelników zainteresowanych egzotycznymi tradycjami kulinarnymi dalekiego Nipponu" - prof. dr hab. Józef Włodarski

"Co ważne jednak, Tradycje kulinarne Japonii nie są suchą listą potraw oraz dat, kiedy pojawiły się one na japońskim stole. Autorka umiejętnie umieszcza japońskie obyczaje żywieniowe w kontekście zarówno kuchni światowej i dalekowschodniej, jak i historii Japonii. Czytelnik poznaje więc nie tylko podział potraw japońskich, historię półproduktów dla nich charakterystycznych, dzieje i przeobrażenia samych potraw, ale także ich tło kulturowe i obyczajowe. (...) Wśród tych wszystkich zalet książka ma niestety jedną wadę: po jej przeczytaniu trudno powstrzymać się od odwiedzin w japońskiej restauracji" - dr Maciej Kanert.

Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (ur. 1982 r.), magister japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego, studentka indologii. Interesuje się historią kuchni regionalnych ze szczególnym uwzględnieniem kuchni azjatyckich. Od ponad dwóch lat opracowuje i prowadzi kursy kulturowe oraz kulinarne.

"Tradycje kulinarne Japonii", Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Wydawnictwo: Hanami.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?